Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Skidvalla

Så kan du ta reda på om dina produkter innehåller PFAS

Forskare och politiker är överens – PFAS har ingen plats i produkter som tillverkas nu och i framtiden. I väntan på ett brett förbud inom EU behöver företag ta reda på om det döljer sig PFAS-ämnen i deras produktportföljer. Den kunskapen är helt avgörande för att klara kommande krav.  

I vallan som stryks på längdskidorna för att få bättre glid, i textilimpregneringen som ska motstå vatten och smuts, i cykeloljan som ska ge låg friktion, i muffinsformar, i elektronikprodukter och i stekpannan där du lagar din mat. PFAS, eller evighetskemikalier som de också kallas, kan finnas i många olika varor och produkter.  

2023 la Sverige tillsammans med fyra andra länder i Europa fram förslaget om att förbjuda hela gruppen av PFAS inom EU. Bakgrunden är att studier visat att PFAS inte kan brytas ner och kan kopplas till negativa hälsoeffekter. Frågan om evighetskemikalierna diskuteras även utanför Europa, bland annat i USA. 

– Det händer mycket på regleringsfronten just nu. Det bredare EU-lagförslaget där man ämnar reglera PFAS brett och som grupp, handlar om att få bort dessa ämnen i så många användningar som möjligt. Som en effekt av den här utvecklingen blir allt fler företag intresserade av att ta reda på om det finns PFAS i deras produkter, varför och om det verkligen behövs, säger Lisa Skedung, forskare på RISE och projektledare för POPFREE, en serie innovationsprojekt som främjar PFAS-fria alternativ. 

Två nya analysmetoder 

PFAS är en stor kemikaliegrupp som omfattar över 10 000 industriellt producerade ämnen. Det är inte ovanligt att evighetskemikalierna tillsätts någonstans längs en lång värdekedja, utan att företagen som sätter produkten på den europeiska marknaden vet om det.  

Just därför är det viktigt att testa förekomsten av PFAS i sina produkter. Med traditionell PFAS-analys går det att identifiera ett antal specifika ämnen, men den fångar långt ifrån alla och inte heller det som kallas polymera PFAS.  

– Vi insåg att det behövs nya analysmetoder för att screena PFAS brett, och för att fånga upp polymera PFAS som ofta används för att ge en funktion i produkter. De vanliga analysmetoderna är superbra för att hitta de PFAS-ämnen som är reglerade i dag, men de fångar inte polymererna, förtydligar Lisa Skedung. 

Det rimmar dåligt med en hållbarhetsprofil att sälja produkter som innehåller PFAS

Nya metoder fångar svårupptäckta PFAS-ämnen 

En rad olika metoder testades, och till slut hade POPFREE-teamet kommit fram till två stycken. Dessa nya metoder ska hjälpa företag att hitta de PFAS-ämnen som tidigare varit svårupptäckta. Med hjälp av den första analysmetoden får man fram halten totalt fluor, som kan jämföras med den gräns som förekommer i EU-lagförslaget. 

– Med den andra metoden kan vi verifiera att det faktiskt är PFAS i provet. Ibland visar den första analysen på hög koncentration av totalt fluor, men sedan visar verifieringsmetoden att det handlar om oorganiskt fluor som inte är PFAS, säger Lisa Skedung. 

”Rimmar dåligt med hållbarhet” 

Resultaten förklaras i en rapport. Det är viktigt att det går att förstå vad RISE har gjort och vad analyserna visar, så att företaget som beställt uppdraget kan använda underlaget internt och i kommunikationen med leverantörer. Visar analyserna att en viss produkt innehåller PFAS-ämnen kan RISE guida företaget vidare, exempelvis till projekt där PFAS-fria alternativ testas. RISE kan också vägleda innan analystillfället, kring vilka komponenter i en produkt som bör testas.  

– Många företag vill förekomma den hårdare lagstiftningen. Det handlar om att det rimmar dåligt med en hållbarhetsprofil att sälja produkter som innehåller PFAS. Företag som väntar med att leta alternativ tills regleringen träder i kraft kan få problem, då det kan ta tid att byta ut PFAS-ämnena i produkter, konstaterar Lisa Skedung.

Lisa Skedung

Kontaktperson

Lisa Skedung

+46 70 619 60 16

Läs mer om Lisa

Kontakta Lisa
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.