Det kan vara dags för svensk industri att öka medvetenheten om sin vattenanvändning. Risken för vattenbrist är bara en del av problematiken. – EU:s gröna giv ställer ökade krav och gamla tillstånd kan omprövas. Många skulle tjäna på att skaffa sig bättre överblick innan vi är där, säger Marie Karlberg på RISE.
I stora delar av världen är man van vid att hushålla med vatten som en värdefull resurs. I Sverige däremot ser vi vattentillgång som något självklart och perioder av vattenbrist som något onormalt och kortvarigt.
Vattenbrist redan en realitet i sydöstra Sverige
Men det kommer behöva ändras – oavsett om man bedriver verksamhet i de delar av landet där risken för återkommande vattenbrist är stor eller inte.
– I sydöstra Sverige är vattenbrist redan en realitet. Här är diskussioner i allmänheten om minskad bevattning och hushållning med vattnet en naturlig del av samtalet, säger Marie Karlberg, projektledare inom industriell och urban symbios på RISE som jobbar med att koppla ihop aktörer för att bidra till hållbart nyttjande av resurser och minska restavfallet.
Perioder med vattenbrist till följd av värme och torka – som den stekheta sommaren 2018 och den torra sommaren 2022 – kommer bli mer frekventa de närmaste 10-15 åren. Detta kommer att drabba östra Skåne, Blekinge, östra Småland, Öland och Gotland alldeles särskilt. Något som också industrierna i området måste förhålla sig till.
– Det blir ett extra sårbart läge för industrier som tar vatten via det kommunala nätet där kommunen kan tvingas prioritera.
Mer ansvarsfull användning ett krav oavsett brist
Värme och torka till trots, i stora delar av landet kommer det ändå finnas gott om färskvatten under överskådlig tid. Den svenska industrin, som står för omkring 70 procent av svensk vattenanvändning, kommer ändå behöva agera mer ansvarsfullt med sin vattenanvändning alldeles oavsett om man har sin verksamhet i riskområden eller ej.
– Det handlar om skiftande fokus i lagstiftningen, både inom EU vars gröna giv fokuserar på optimerad resursförbrukning, och inom Sverige. Förenklat såg man tidigare mest till den enskilda verksamheten när tillstånd gavs. Idag är det ett växande fokus på kretsloppstänk och resursdelning. Varje företag är inte en isolerad enhet utan en del i en större infrastruktur.
– Det innebär att industrier behöver sätta mål och om möjligt minska sin användning av jungfruligt vatten och i högre grad utforska system för återanvändning av till exempel avloppsvattnet innan det leds ut igen. Omställningen till en cirkulär ekonomi medför att de måste se sig själva som en del av ett kretslopp, där exempelvis uppvärmt spillvatten kanske ska vidare till en annan användare.
Minskad vattenanvändning innebär minskad resursförbrukning i systemet
Många fördelar med att se över sin vattenanvändning
Marie Karlberg menar också att det finns många fördelar med att se över sin vattenanvändning. Inte minst vad gäller att minska sin risk för produktionsbortfall, men också för att identifiera, minska risk och inte minst kostnader.
– Minskad vattenanvändning innebär minskad resursförbrukning i systemet. Det sparar direkta kostnader, men också indirekta exempelvis genom minskad elanvändning för pumpar och reningsverk, ofta i flera led.
Så vad behöver man som industriledare tänka på vad gäller vattenanvändningen framöver?
– Ett generellt råd är att skaffa sig bättre och djupare kunskap om vattenanvändning och risker – men också kvantifiera potentialen med minskad användning i kronor. Detta görs redan på många håll, även om det finns mer att göra nu innan frågan blir akut.
RISE hjälper redan idag industrier med vattenkartläggningar för att identifiera möjligheter till minskad vattenanvändning. Dessa bedömningar kan inkludera förhållandet mellan vatten- och energianvändning samt kostnadsanalyser för industriella processer.
– Vi hjälper också till i det faktiska förbättringsarbetet med förutsättningar för återanvändning exempelvis. Ofta får vi gripa oss an frågorna ur ett säkerhetsperspektiv: om man börjar cirkulera vatten istället för att skicka ut det i avloppssystemet, vad kan då uppstå för risker vad gäller föroreningar, beläggningar och annat?
Så kan du säkra vattentillgången för din verksamhet
- Övergripande analys. En övergripande förståelse för vattenanvändningens inverkan på verksamheten, översatt i verkliga kostnader, kan skapa bättre struktur i den dagliga verksamheten.
- Riskmedvetenhet. Vilka är de ekonomiska konsekvenserna för min verksamhet av vattenbrist?
- Förstå ditt sammanhang. Hur fungerar tillgången på vatten i ditt område? När är det gott om vatten – och när är det det inte? Hur kommer klimatförändringar att påverka vattenbalansen?
- Vattenkartläggning – metodik. Se över din användning i din verksamhet för att få en ökad förståelse för förbrukningen i olika delprocesser. Finns behov av online-baserade mätare och andra hjälpmedel för att förstå och kunna styra vattenanvändningen optimalt?