Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Så ska Sverige bli en starkare AI-nation

Ett land som avancerar inom artificiell intelligens är ett land med konkurrenskraftiga företag och effektiva offentliga verksamheter. Sverige kanske inte har de största AI-jättarna på hemmaplan, men vi har ett smörgåsbord av egenskaper som kan göra oss till en stark AI-nation. Så hur drar vi bäst nytta av dem? 

Sverige har länge rankats högt i europeiska och globala digitaliseringsindex. Dessutom är vi näst bäst i världen på innovation. Med dessa meriter skulle det inte vara långsökt att anta att vårt land även ligger i topp när länders AI-utveckling jämförs. En blygsam 17:e plats i Global AI Index 2023 sticker ut – borde inte Sverige ha potentialen att nå högre?  

– Vi har jättestor potential att rankas högre, om det nu är rankingen man ska titta på. Jag tror egentligen inte på att styra samhället för att hamna högt på en rankinglista. Det ska komma på köpet av att man gör bra saker, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef Datavetenskap på RISE. 

Framåt behöver vi utgå från och utveckla de svenska styrkorna, menar hon. Det finns vissa saker med det svenska samhället som gör oss unika i världen. Där finns våra konkurrensfördelar.  

– Ett sådant exempel är att vi är ett ovanligt tillitsfullt land, både mellanmänskligt och när det kommer till våra demokratiska institutioner. Sverige är också ett land där värderingar ligger till grund för hur vi agerar, vi vill vara en etisk part i det globala sammanhanget, säger Hanifeh Khayyeri.  

”Sverige har potential att bli en testbädd för innovationer” 

Ett annat svenskt styrkeområde är den breda användningen av digital teknik. Svenskar nyttjar digitala tjänster flera gånger per dag. Vi är i allmänhet nyfikna på nya lösningar, samt litar och ställer krav på att de digitala tjänsterna som våra banker och myndigheter lanserar är säkra.  

– Sverige är även unikt när det kommer till olika registerdata, som exempelvis de nationella myndighetsregistren och kvalitetsregistren. Det finns enormt mycket data och metadata tillgänglig, data som är oerhört värdefull när man ska arbeta med AI-tjänster eller applikationer, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:  

– Alla de här sakerna som kännetecknar Sverige är förutsättningar för att kunna bli en stark AI-nation. Sverige har potential att bli en testbädd för AI-innovation, där företag kan testa nya AI-tjänster, produkter och affärsmodeller på den svenska marknaden.   

Bakom varje AI-tjänst och applikation finns en värdekedja, som ganska ofta hamnar i skymundan av den banbrytande slutproduktionen. Här återfinns tillverkare av hårdvara och mellanmjukvara, men också aktörer som kopplar ihop den digitala infrastrukturen med samhällets energiförsörjningssystem. Företag och organisationer som jobbar med den här typen av nischad kompetens finns i Sverige, och de kan således spela en kritisk roll för global konkurrenskraft framåt.  

Hanifeh Khayyeri trycker särskilt på vikten av att det finns digital infrastruktur inom nationens gränser när Sverige ska bli ett mer framstående AI-land. Det handlar inte bara om effektiv dataöverföring och hantering, utan också om att vissa data och beräkningar inte får lämna Sverige. Då behöver det finnas kapacitet på hemmaplan. 

Man behöver inte vara orolig för att tåget har gått, men vi behöver lägga i en högre växel nu

Svenska samhället är redo 

Inom kategorin ”Government Strategy” där olika regeringars engagemang för AI jämförs, ligger Sverige efter. Samtidigt finns det länder som rankas högre i det totala AI-indexet än Sverige med ännu sämre poäng på ”Government Strategy” – så det tycks inte vara avgörande. Värt att notera är också att vi hamnar i topp när det gäller den allmänna opinionen kring den intelligenta teknologin.  

– Min uppfattning är att svenskar och svenska företag är sugna på att komma i gång med AI, men det finns en osäkerhet kopplat till den snabba förändringshastigheten på marknaden, och kring kommande regelverk. Man vill inte göra fel, vilket innebär att man väntar med att ta de stora kliven, säger Hanifeh Khayyeri. 

Kompetens längs hela värdekedjan 

Det främsta argumentet för att släppa loss kapaciteten och öka AI-användningen inom näringslivet och den offentliga sektorn är att AI kan hjälpa oss utföra våra arbetsuppgifter bättre och på ett mer effektivt sätt. När vi automatiserar repetitiva och tidskrävande administrativa eller maskinella uppgifter ökar produktiviteten och kostnadseffektiviteten. När vi använder en kombination av AI-lösningar och mer klassiska analysmetoder för att dra nytta av data och samlad erfarenhet, kan vi ta välgrundade beslut och göra träffsäkra prognoser.  

– Allt handlar om att börja. Vi befinner oss på en transformerande resa, vilket innebär att alla kommer att börja göra saker nu som vi varken gjort tidigare eller är särskilt bra på. Vet man inte hur man ska börja, låt oss träffas och prata om det. RISE har kompetens längs hela AI:s värdekedja och kan hjälpa till med allt från digital infrastruktur och spetsig AI-teknologi till mindre tekniska saker, som innovations- och förändringsledning och regelverk för AI, säger Hanifeh Khayyeri och tillägger: 

– Man behöver inte vara orolig för att tåget har gått, men vi behöver lägga i en högre växel nu.  

Global AI Index: Sverige både i toppen och i mitten  

The Global AI Index jämför 62 länder i världen utifrån deras investeringsnivå, innovation och implementering av artificiell intelligens. Länderna får poäng utifrån olika kategorier. Föga förvånande hamnar USA i topp på listan när de olika poängen slås ihop. Sverige hamnar på plats 17. Så här ser Sveriges ranking ut kategori för kategori.  

  • Talent: 15  
  • Infrastructure: 21 
  • Operating Environment: 2 
  • Research: 13 
  • Development: 17 
  • Government Strategy: 44  
  • Commercial: 16  

Här kan du läsa mer om vad de olika kategorierna innebär.  

Kontaktperson

Hanifeh Khayyeri

Avdelningschef Datavetenskap

+46 10 228 42 31

Läs mer om Hanifeh

Kontakta Hanifeh
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.