Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Sjömat – för en mer hållbar matförsörjning

Hur världens växande befolkning skall förses med mat på ett hållbart sätt är en global utmaning. Mat från sjö och hav, sjömat eller marina livsmedel, är i jämförelse med andra animaliska livsmedel ofta mer hållbara. Kristineberg Marine Research and Innovation Centre är en del i arbetet med att stödja utvecklingen och framtagandet av nya innovativa marina livsmedel.

På RISE arbetar forskare med att minimera miljöpåverkan av den sjömat vi äter och att hitta smartare sätt att producera den, bland annat som värd för fokusområdet Marina livsmedel i det västsvenska maritima klustret.

– Sverige är relativt underutvecklat på det här området i jämförelse med våra nordiska grannar, säger Friederike Ziegler, forskare vid RISE. Vi har haft en försiktigare hållning och varit restriktiva med att ge tillstånd till vattenbruk, ofta på grund av miljöskäl. Nu däremot finns en tydligt uttalad tillväxtstrategi för vattenbruk från Jordbruksverket. Frågan är nu inte om utan snarare vilken typ av vattenbruk vi ska satsa på.

Marin forskning måste knytas till näringslivet

Det finns stor potential att utveckla hållbara marina näringar i Sverige men för att lyckas krävs att den marina forskningen knyts ihop med näringslivet och innovationssystemet. Därför har en samlingsplats för marin forskning och innovation skapats genom Kristineberg Marine Research and Innovation Centre där RISE är en partner tillsammans med bland andra KTH, Chalmers, Göteborgs universitet, IVL och Lysekils kommun.

På Kristineberg ska företag bland annat kunna få hjälp med att till exempel testa olika odlingssystem eller skala upp innovationer genom test och demoverksamhet. Ett exempel på en planerad testbädd är Testsite Akvamarin som har som mål att stödja utvecklingen av nya innovativa marina livsmedel där cirkulära system för odling av fisk, skaldjur och alger liksom ett effektivt utnyttjande av hela råvaran från både fiske och vattenbruk står i fokus.

– Med tanke på att vi idag importerar 75 procent av den sjömat vi äter och att vi av både hälso- och miljöskäl gärna bör äta mer sjömat finns det en stor potential i att utveckla svensk produktion av hållbar sjömat, säger Thomas Angervall, sektionschef på RISE.

Friederike Ziegler

Kontaktperson

Friederike Ziegler

Forskare

+46 70 420 56 09

Läs mer om Friederike

Kontakta Friederike
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.