Friederike Ziegler
Forskare
Jag koordinerar RISE forskning och uppdrag inom området hållbar sjömat. Tillsammans med samhällsaktörer kartlägger vi miljöavtrycket av sjömat. Sjömat som kommer från fiske eller vattenbruk i sjöar, hav eller i bassänger på land och kan omfatta fisk, kräftdjur, alger och blötdjur som musslor och bläckfisk- allt ätbart som levt i vatten! Den största delen av sjömaten som konsumeras i Sverige är importerad och för att nå en mer hållbar sjömatskonsumtion behöver vi därför arbeta med att förbättra produktionen både i Sverige och i andra länder. Sjömatssektorn består inte bara av producerande företag utan även av dem som skapar produkter baserat på råvaror av olika ursprung som behöver guidning för sitt hållbarhetsarbete. Syftet är att på olika nivåer hitta förbättringsmöjligheter för att leda både produktion och konsumtion mot ökad hållbarhet. Vi gör detta både i form av långsiktiga forskningsprojekt och kortare uppdrag i vilka vi använder våra forskningsresultat. Vi arbetar också med olika typer av kartläggningar och utredningar inom sjömatsområdet och tar regelbundet emot och handleder både examensarbeten och doktorander för flera universitet i och utanför Sverige.
- Greenhouse gas emission reduction opportunities for the Norwegian salmon farmin…
- Life cycle environmental impacts of kelp aquaculture through harmonized recalcu…
- Branschgemensam metodik för att beräkna klimatavtryck för livsmedelsprodukter
- Fished or farmed : Life cycle impacts of salmon consumer decisions and opportun…
- Nutrient yields from global capture fisheries could be sustainably doubled thro…
- The role of fisheries and fish farming in a circular food system in the Europea…
- Metod för beräkning av svensk sjömatskonsumtion
- Driver svensk konsumtion av odlad lax ökat svenskt industrifiske i Östersjön?
- Greenhouse gas emissions of rainbow troutfed conventional and novel feeds from …
- Environmental and nutritional perspectives of algae