Kontaktperson
Ingrid Kihlander
Senior forskare
Kontakta IngridOmvärldens krav på hållbarhet och digitalisering motiverar och pressar näringsliv och samhällsaktörer till att förnya sig och utvecklas. Men trots alla goda idéer och projekt har många organisationer svårt att få ut full effekt och värde av sina insatser. Det är helt enkelt ett utmanande arbete, men genom att arbeta systematisk med sina innovationsinsatser ökar sannolikheten att lyckas.
– I ett förnyelse- och innovationsarbete med en systemansats ser vi till tekniska, organisatoriska och kulturella sammanhang och hur de påverkar arbetet. Nyfikenhet, lärande och vunna insikter är viktiga drivkrafter. Förnyelsen utvärderas löpande för att säkerställa att vi förflyttar oss i önskad riktning, förklarar Ingrid Kihlander, forskare på RISE och expert på innovationsledning.
Världens första certifierbara internationella standard för ledningssystem för innovation, ISO 56001 publicerades i september 2024. Tidigare har den vägledande standard för innovationsledningssystem ISO 56002:2019 varit en stor inspirationskälla för många i olika sammanhang. Standarder för innovationsledning kan beskrivas som checklistor för arbetet med att etablera ett innovationsarbete med en systemansats, där olika delar understödjer varandra för att skapa eller omfördela värde - innovationer.
– ISO 56001, ISO 56002 samt andra standarder i denna serie är samlad internationell kunskap kring vad som praktiskt behövs för ett systematiskt innovationsarbete. Utifrån det kan organisationerna eller sammanhang anpassa och modifiera innehållet för att passa just deras processer och behov, förklarar Ingrid Kihlander.
Då den nya kravstandarden ISO 56001 för att leda och organisera för innovation är framtagen i ett internationellt samarbete, som omfattar en bredd av aktörer från olika sektorer, ser Ingrid Kihlander goda möjligheter till att den kommer accelerera både samarbete, lärande, affärer och hållbart värdeskapande mellan organisationer och offentlig sektor.
Det finns exempel där organisationer har lång erfarenhet av att arbeta med innovationsprocesser, men för att komma vidare och skapa resultat så behövs det även tydliga stödstrukturer. Denna helhetssyn är något standarden visar på - de understryker vikten av ledarskap, kompetens och avsatta resurser för innovationsarbete och beslutsfattande under osäkra förhållanden. Att det kommer i formatet av en kravstandard kan också vara en finess så det signalerar legitimitet och kvalitet. Vi vet att det finns exempel från offentlig verksamhet som tack vare att de kunde referera till en ISO-standard kunde formulera ett beslut och implementera ett innovationsledningssystem, säger Ingrid Kihlander, som har varit en av redaktörerna för boken Changing the Dynamics and Impact of Innovation — A Systems Approach and the ISO Standard.
Innovationsledaren är lika delar inspiratör och möjliggörare
Men, påpekar Ingrid Kihlander, en standard är framför allt en bas att bygga vidare på i varje specifik organisation och sammanhang. Det är viktigt att fläta samman ledarskap, strategi, kultur, processer, mätetal, användarinsikter, metoder, verktyg, roller, ansvar, kompetens och resurser vilket med fördel kan göras i ett ledningssystem. Det är här innovationsledare kommer in i bilden.
– Innovationsledare är lika delar inspiratör och möjliggörare. Vi kan dels vara dem som planerar eller driver de olika initiativen, men också coacha kollegor i hur de kan göra för att framgångsrikt genomföra nyskapande innovation. Innovationsledare kan även vara relationsbyggare och främja kultur och psykologisk trygghet för innovation i organisationen – det vill säga stärka innovationsförmågan i organisationen. På strategisk nivå bistår vi ofta med att skapa innovationsstrategi och nödvändiga handlingsplaner med aktiviteter som stärker förmågan, berättar Daniel Richardsson, certifierad innovationsledare på RISE.
Personcertifieringen av innovationsledare är en kvalitetssäkring av individer utifrån både en rollbeskrivning samt sammanställt kunskapsmaterial framtagna av yrkesföreningen Innovationsledarna. Sedan 2017 erbjuder RISE, i samarbete med Innovationsledarna certifieringen av innovationsledare.
– Innovationsledarnas främsta uppdrag är att stötta organisationer och sammanhang att omvandla avsikter och idéer och skapa något som levererar nytt eller omfördelat värde. Allt fler inser idag behovet av att ha en eller flera innovationsledare på plats – experter som kan driva på frågan om ”hur blir vår organisation mer innovativ?” och som kan tillföra erfarenheter från andra organisationer samt erbjuda de metoder och verktyg som krävs för att möta både kort- och långsiktiga utmaningar, plus alla möjligheter som väntar, säger Daniel Richardsson.
Daniel Richardsson framhåller dessutom att den nya ISO 56001-standarden kan vara ett värdefullt verktyg i det inledande skedet av att etablera ett ledningssystem för innovation. Den kan till exempel bidra till att skapa förståelse hos styrelse och ledning för de behov som finns, samt fungera som ett underlag för att identifiera vilka resurser som krävs.
– Standarden ger en bra överblick och kan användas för att se vad som finns på plats och vad som saknas. Och om ytterligare kunskap behöver förvärvas exempelvis. Men det är viktigt att komma ihåg att det är människor i team som förflyttar insikter till kreativa idéer och vidare till något värdefullt som människor verkligen vill ha. Då krävs det lättanvända metoder, verktyg och yrkesskickliga innovationsledare, som förverkligar innehållet i dessa inspirerande standarder inom innovationsledning, avslutar Daniel Richardsson.