Kontaktperson
Magnus P Johansson
Forskare
Kontakta Magnus PUngefär 115 000 personer svarar varje år på Prevents arbetsmiljöenkät. Nu har den kommit i en ny och förbättrad version, med utvecklade frågor och visualisering av RISE.
Arbetsgivare är skyldiga att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete och att förebygga exempelvis ohälsosam arbetsbelastning, konflikter och kränkande särbehandling. Men för att arbeta förebyggande med organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) krävs bland annat kunskap. Prevent, som ägs av arbetsmarknadens parter och arbetar med arbetsmiljöfrågor mot det privata näringslivet, tar fram utbildningar, checklistor, böcker och digitala verktyg riktade till olika branscher och områden. OSA-enkäten är en av Prevents mest använda produkter.
– Enkäten är en kostnadsfri medarbetarundersökning för vem som helst att använda och ger insikter kring hur det står till med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på arbetsplatsen. Verktyget består av flera olika delar. Det viktigaste arbetet är det som sker när chef och medarbetare går igenom resultatet och tillsammans tar fram lämpliga åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, säger Hanna Johansson, projektledare på Prevent.
Nu har enkäten lanserats i en ny version, med förbättrade frågor, frågeområden, form och teknik. En efterlängtad funktion är möjligheten att jämföra sina svar med andra företag, möjlighet att se fördelningen av svar, jämförelser med tidigare år och fritextsvar. För att säkerställa kvaliteten i enkäten och utveckla visualiseringen av resultaten vände sig Prevent till RISE, som har expertis inom kvalitetssäkrade mätningar av exempelvis hälsa, välbefinnande, beteenden och förmågor.
– Vi tittade på frågorna och svarskategorierna och testade sedan den uppdaterade enkäten. Vi fick svar från 650 personer och använde resultatet av det för att ytterligare förfina den. Det är till exempel viktigt att frågorna hänger ihop på ett psykometriskt adekvat sätt för att kunna ta fram indexvärden, och att frågorna fungerar lika oavsett ålder eller kön. Vi arbetade också mycket med visualiseringen av resultatet, säger Magnus Johansson, forskare på RISE som stöttat Prevent i arbetet.
Hanna Johansson är nöjd, både med resultatet och samarbetet med RISE.
– Det är kul att visualiseringen blivit så bra, det är ett stort steg framåt. Samarbetet fungerade också jättebra. Magnus och Simon på RISE var kompetenta och bra på att förklara det här ganska avancerade vetenskapliga på ett bra sätt. Det gav inte bara en bättre enkät utan också kompetensutveckling för oss som arbetar med enkäten.
Frågorna, de psykometriska analyserna, data och analyskod för att reproducera analyserna kring enkäten finns fritt tillgängliga för vem som helst att ta del av.