Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Batteri motljus

Utvecklar batterier för energilagring – nu vill Enerpoly skala upp

Enerpoly går sin egen väg. När andra aktörer i batteribranschen fokuserar på litiumjonbatterier, satsar det Stockholmsbaserade startupbolaget på laddningsbara zinkjonbatterier. Tillsammans med RISE röjer Enerpoly hinder för att lyckas med uppskalning.

Tekniken som återfinns i vanliga AA-batterier, kan den användas för stationär energilagring? Enerpoly är övertygade om den saken. En doktorsavhandling på tema uppladdningsbara batterier signerad Mylad Chamoun, medgrundare och CTO, blev startskottet. Genom att utveckla kemin har man åstadkommit en betydligt längre livslängd och förbättrad prestanda i zinkjonbatterier som traditionellt sett haft en begränsad kapacitet.  

Samer Nameer, medgrundare och hållbarhetsansvarig på Enerpoly, beskriver företagets batteri: 

– Det är designat för att vara kostnadseffektivt och har säkerhetsegenskaper som minskar risken för termisk rusning. Ur ett hållbarhetsperspektiv har batteriet också ett lägre koldioxidavtryck jämfört med vissa litiumjonbatterier, enligt våra beräkningar, säger han och fortsätter:   

– Vi har också en helt europeisk värdekedja för både råmaterial och tillverkningsmaskiner, vilket vi menar är betydelsefullt för regionens energiomställning.  

Uppskalning med vetenskaplig approach 

Enerpoly inledde samarbetet med RISE i Borås när företaget behövde ett labbtest för att bekräfta att termisk rusning inte kan ske i deras zinkjonbattericeller. Efter ett lyckat test tipsade teamet i Borås om den processrelaterade expertisen som finns inom RISE. Den kunde kanske vara något som Enerpoly skulle ha nytta av?  

– Vi kom fram till att vi skulle behöva hjälp från RISE med ett uppskalningsprojekt. Det är inte lätt att skala upp tillverkning oavsett vilken typ av kemiindustri det handlar om, så vi ville tillsammans med forskargruppen på RISE undersöka och minimera utmaningarna med uppskalning av zinkjonbatterier, säger Samer Nameer. 

Genom att göra experiment och tester tillsammans med RISE går det att slå fast vad som funkar och inte funkar, och Enerpoly slipper springa på vägar som inte leder hela vägen fram till kommersialisering. Att ha en vetenskaplig approach från start gör det möjligt att så tidigt som möjligt reducera problem som kan uppstå längre fram.

Kunskapen gör oss starkare och mer motståndskraftiga

”Perfekt match från dag ett” 

Juhanes Aydin som är enhetschef inom avancerade material och bindemedel på RISE beskriver första mötet med Enerpoly: 

– Det var en perfekt match från dag ett. Jag satte företaget i kontakt med en senior forskare hos oss som direkt förstod deras behov och samma dag kunde föreslå ett upplägg för det fortsatta samarbetet. Den ena delen handlar om kemi och analys kopplat till tillverkningsprocess, och den andra har handlat om andra aspekter av uppskalning såsom finansieringsmöjligheter. Där har vår SME-support kunnat guida Enerpoly, säger Juhanes Aydin.  

Återvinningsgrad ska testas 

Eftersom det redan finns en väletablerad infrastruktur för återvinning av vanliga zinkjonbatterier känner sig Enerpoly säkra på att även deras batterier kommer att vara återvinningsbara. Men man kommer att behöva undersöka hur och till vilken grad, och här ser Samer Nameer att RISE kan kopplas in igen. Även certifiering av batterierna kommer att bli aktuellt framöver. 

Under hösten 2024 flyttade företaget in i nya lokaler i Rosersberg i Stockholm, varifrån de första leveranserna av battericeller ska gå ut under andra halvan av 2025. Arbetet fortsätter – alltjämt med den vetenskapliga approachen. 

– Kunskapen gör oss starkare och mer motståndskraftiga. Med den har vi en fördel mot andra aktörer som måste börja från ruta noll och komma ikapp oss, när de väl börjar springa på zinkjonbatterier, säger Samer Nameer. 

Zinkjonbatterier 

Zinkjonbatterier är en typ av laddningsbara batterier. Eftersom elektrolyten i batteriet är vattenbaserad har batteriet en lägre risk för överhettning än litiumbaserade motsvarigheter. Enerpoly utvecklar batterier för stationär energilagring och tänkbara användningsområden är kommersiella och industriella fastigheter som behöver kraftkällor samt elnätet. 

Juhanes Aydin

Kontaktperson

Juhanes Aydin

Enhetschef

+46 10 516 63 87

Läs mer om Juhanes

Kontakta Juhanes
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.