Helt vanlig bakjäst har egenskaper som gör att det kan fungera som ett biobaserat trälim. Det har forskare på RISE visat.
Stig Bardage är forskare på RISE. Han är ett bra exempel på att man aldrig vet var en viss kompetens kan ge effekt.
– Jag är mikrobiolog i botten. Så jag vet att mikroorganismer – som jästsvampar – kan bli klibbiga och binda ihop saker.
Efterfrågan på starka bindemedel
Under lång tid har forskare i olika delar av världen tittat på sätt att framställa starka bindemedel. RISE är ett forskningsinstitut. Mycket av den forskning som bedrivs har därför en närhet till tillämpningar och marknaden.
– Många inom den akademiska världen utvecklar lim som förvisso är starkt och bra. Men de har inte en aning om hur de ska tillverka de stora mängder som industrin behöver och med de låga kostnader den kräver. Vi på RISE är vana att jobba med hela värdekedjor och kan sätta ihop dem till innovationer som faktiskt kan fungera, säger Stig Bardage.
När man gick in det här projektet var det därför naturligt att titta på en jästsort som det finns gott om – på hyllorna i mataffären.
– Ja, vi köpte jästen i butiken till en början, berättar Stig Bardage.
Arbetet har fått stor uppmärksamhet
Tillsammans med kollegan och limexperten Magdalena Sterley har testades sedan limmets egenskaper och undersökt eventuella användningsområden. Arbetet har fått stor uppmärksamhet i sin nisch.
– När jag talar om det här på konferenser är det många som verkligen är intresserade. Det är något nytt, säger Stig Bardage.
Utmaningen nu ligger i att ta det vidare. Att hitta samarbetspartners som vill ta ut det på marknaden eller för att skapa en nischprodukt med helt naturligt lim.
Ett biobaserat lim med likvärdiga egenskaper
Tanken på att ersätta traditionella formaldehyd-baserade lim med biobaserade alternativ är lockande men det innebär en utmaning. Nya biobaserade lim måste kunna produceras och erbjudas i stora kvantiteter, dessutom till ett likvärdigt pris. Enligt Stig är dock detta möjligt.
– Det går i princip att jäsa nästan vad som helst som innehåller kolhydrater för att producera svampbiomassa, möjligheterna för storskalig produktion/återvinning är därför stora. Från dagens bioetanolfabriker blir det till exempel ett avfall som kan användas för att extrahera biomassa. Vi har redan testat jäst från ett bioraffinaderi som idag betraktas som rent avfall. Den jästen visar på bättre limegenskaper än bakjästen. En limprodukt skulle därför kunna vara färdig för kommersialisering inom en mycket snar framtid, förutsatt att vi hittar rätt partner.