Kontaktperson
Vanliga frågor om PFAS
Lisa Skedung är projektledare på RISE och arbetar bland annat med projektet POPFREE som syftar till att hitta alternativ till PFAS och främja användandet av dessa. Här ger hon sitt svar på en av internets vanligaste frågor om PFAS.
Var kan PFAS finnas?
PFAS kan du hitta i en mängd olika typer av konsumentprodukter. Skidvalla är en av dem. PFAS finns även i livsmedelsförpackningar som pizzakartonger, hamburgerpapper, bakplåtspapper, muffinsformar. Det finns in non-stickbeläggningar som i stekpannor och i våffeljärn. PFAS kan även finnas i kosmetik i textila material avsedda för utomhusbruk som ska vara vattenavvisande.PFAS finns även i elektronik och smörjmedel.
Kan PFAS filtreras från vatten?
Det är extremt svårt och kostsamt att rena vatten från PFAS och det finns egentligen ingen metod som effektivt tar bort all PFAS som finns men det går att minska mängden av de vanligaste ämnena.
Kan PFAS brytas ned?
PFAS är syntetiska kemikalier som inte finns naturligt i miljön och det finns inga utvecklade mekanismer som kan bryta ner de här kemikalierna. Forskning tyder på att man behöver extremt höga temperaturer, eller temperaturer över 1000 grader för att fullständigt förbränna de här kemikalierna vilket leder till problem i avfallshanteringen.
Kan PFAS tas upp genom huden?
Det finns inga vetenskapliga bevis att PFAS tas upp genom huden. De vanligaste sätten att få i sig PFAS är via maten du äter och via vattnet du dricker. PFAS kan även överföras till foster via moderkakan och till spädbarn via modersmjölk. De mängder av PFAS som vi får i oss ger inte akuta hälsoproblem men de lagras i kroppen och kan påverka på längre sikt.
Kan PFAS orsaka cancer?
Ja, djurförsök har visat att exponering av PFAS kan ge cancer. När det gäller människor så har forskning visat att det är främst testikelcancer och njurcancer som har starkas koppling till exponering av vissa PFAS. Det finns ju över 4700 olika PFAS-substanser och det är endast ett fåtal av dem som har studerats vad gäller hälsoeffekterna och riskerna att få cancer.
Kan PFAS ersättas?
Ja, det går att ersätta PFAS det finns alternativ, många jobbar på att hitta alternativ men det kan vara svårt att hitta alternativ som har samma höga prestanda som PFAS-kemikalierna.
Är PFAS förbjudet?
Av alla 4700 PFAS-substanser som finns så är endast ett fåtal reglerade. PFOS är reglerat sedan 2010 och PFOA kommer att vara reglerat från och med 4 juli 2020. Just nu pågår diskussioner inom EU att reglera fler PFAS och EU-kommissionen arbetar med att ta fram en handlingsplan för all icke-nödvändig användning av PFAS.
Kan PFAS orsaka miljöproblem?
Ja, PFAS kan orsaka miljöproblem. Vissa PFAS är mobila vilket betyder att de sprids lätt, både i vatten och i luft. I över 144 svenska kommuner är PFAS-nivåerna i dricksvattnet högre än rekommendationsvärdet. Så med det här sagt så ja, PFAS orsakar miljöproblem.
Kan PFAS renas från kroppen?
Det tar extremt lång tid för PFAS att brytas ner om det bryts ner över huvud taget, och det gäller även i människokroppen. Vissa PFAS ansamlas i blod och lever och det finns egentligen ingenting man kan göra aktivt för att ta bort dem från kroppen.