Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Toxikologiska tester på RISE
Foto: David Lagerlöf

Vattenanalys: ett objektivt och kostnadseffektivt verktyg i kampen mot droger

En analys av avloppsvatten kan hjälpa en kommun eller företag att följa droganvändningen över tid och identifiera områden med onormalt högt bruk. Men också hjälpa polisen med att upptäcka inflödet av nya droger. 
– Vattenanalyser kan fungera som en “hälsokontroll” för ett samhälle, liknande företagshälsovård. Det ger objektiva resultat, man får en god överblick och håller dessutom nere kostnaderna för att ta fram hälsodata, säger Johan Lindberg, enhetschef inom kemisk och farmaceutisk toxikologi på RISE. 

Användningen av narkotika kostade år 2020 samhället 38,5 miljarder kronor enligt Folkhälsomyndigheten. Kommuner är, enligt socialtjänstlagen, skyldiga att förebygga och motverka missbruk av alkohol och andra beroendeframkallande medel, bland annat narkotika.  

Vad gäller drogtester på arbetsplatser har Arbetsmiljöverket inte några regler. Men innebär arbetet stora risker för olycksfall görs bedömningen att drogtester kan vara motiverade, både inom offentlig och privat sektor. 

För att kunna genomföra förebyggande åtgärder mot narkotikamissbruk eller ta reda på om en kommun eller arbetsplats har problem med droganvändning krävs ett tillförlitligt underlag att bygga insatserna på. En analys av droger i avloppsvattnet kan ge en objektiv bild av hur stort problemet är. 

– Vattenanalys är en kostnadseffektiv metod för att ta reda på hur droganvändningen ser ut i stor skala. Men den kan också användas för att se skillnader mellan olika områden i en stad, ja till och med mäta skillnader mellan olika avdelningar eller byggnader på en och samma arbetsplats, säger Johan Lindberg. 

Flera styrkor jämfört med individuell provtagning 

Vattenanalysens styrkor är dess objektivitet och kostnadseffektivitet samt att det går att följa utvecklingen över tid. 

– En vattenanalys kan ge svar på hur man bör prioritera insatser och resurser. Det är ett väldigt bra komplement till enkäter och annan data från polisen eller sjukvården, säger Louise Karlsson, forskare och projektledare på RISE. 

Till skillnad från en personlig provtagning, som kan upplevas kränkande, tar vattenanalysen också hänsyn till personlig integritet och anonymiserar eventuella brukare av narkotika.  

– Gör ett företag eller en kommunal organisation bedömningen att narkotikabruk sannolikt inte är ett stort problem på en arbetsplats till exempel, kan man undvika individuella provtagningar som kan kränka privatlivet, säger Louise Karlsson.  

En vattenanalys kan ge svar på hur man bör prioritera insatser och resurser

Så går en vattenanalys till 

Förenklat kan man säga att det finns två huvudsakliga analysmetoder. I den vanligaste sätter man upp en panel där labbpersonalen letar efter specifika ämnet i vattnet och kvantifierar dem. 

– Vi normaliserar resultaten till mängd per tusen invånare för att kunna jämföra olika tider eller platser. För vissa droger kan vi även räkna om resultaten till antal doser baserat på hur mycket som utsöndras i urinen. 

Den andra analysmetoden går ut på att identifiera okända substanser i ett prov. 

– Vi utvecklar detta, men har redan idag metoder för att hitta nya droger i prover. Ett exempel på det är när vi upptäckte att den nya drogen “kristall” kommit till Sverige, säger Johan Lindberg.  

– Det kan vara ett hjälpmedel för polisen att se inflödesvägar och spridning. Om tullen får ett beslag kan vi se var drogen dyker upp i Sverige, säger Louise Karlsson. 

Ofta börjar ett arbete med vattenanalys med att en kommun kontaktar RISE, som ger råd om hur och när kommunen ska ta prover. 

– Har de en specifik fråga eller vill ha en generell översikt, sätter vi upp en provtagningsstrategi. Till exempel kan vi ta ett 24-timmarsprov både på en vardag och en helg för att jämföra, säger hon. 

– Vi rekommenderar att göra ett dygnsamlingsprov minst två gånger per år och helst fyra. Att göra det kontinuerligt och utspritt gör att man fångar variationer mellan årstider samt andra faktorer som turism eller studentflöden. 

Stor mängd data på droger i avloppsvatten 

RISE har redan samlat data från kommuner och företag över hela landet. Det gör att det lätt går att se hur stort problemet för en specifik kommun är jämfört med en anonymiserad kommun i liknande storlek någon annanstans i landet. 

Och det är en sak att samla in datan, men minst lika viktigt är att få den förklarad. 

– Vi vill förklara resultaten samt vägleda våra uppdragsgivare så att de kan få ut så mycket av datan som möjligt , säger Louise Karlsson. 

– Vi är ett ackrediterat laboratorium och jobbar kontinuerligt med kvalitet. En stor styrka är vår kompetensbredd. Vi har toxikologer, kemister och en stor avdelning som jobbar med AI och beräkningskemi. Det gör att vi kan koppla ihop team med specifika kompetenser beroende på frågan, säger Johan Lindberg. 

Andra användningsområden för vattenanalys 

Att upptäcka och mäta droganvändningen är inte det enda användningsområdet för avloppsvattenanalys. Det går också att till exempel mäta mängden läkemedel och antibiotika. 

– Vi studerar läkemedel och deras metabolism. När vi letar efter markörer kan vi utnyttja den kunskapen. Vi sätter upp läkemedelspaneler men gör också analyser av förekomsten av dopingsubstanser, säger Johan Lindberg. 

– Vi tittar även på reningsverkens effektivitet i rening av läkemedel och andra kemikalier samt har också ett antibiotikaprojekt. 

Ett annat stort användningsområde är att undersöka mängden miljöfarliga kemikalier i utgående vatten efter att reningsverket renat det. 

– När vi gör droganalyser tittar vi på inkommande vatten till reningsverket, men här är det verkligt intressanta hur effektivt reningsverket kan rena vatten som innehåller kemikalier vi inte vill ska släppas ut i våra vattendrag, säger Louise Karlsson. 

Kontaktperson

Johan Lindberg

Forskare

+46 10 516 63 82

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.