Kontaktperson
Per Lindquist
Tf Avdelningschef
Kontakta PerTest- och demonstrationsmiljöer öppnar tidigare stängda dörrar – på flera sätt. Här testas framtidens lösningar, samtidigt som spelare från vitt skilda branscher och sektorer knyter kontakt.
– För att den gröna omställningen ska ta fart krävs det att flera aktörer från olika discipliner samverkar, säger Per Lindquist, tf CTO på RISE.
Test- och demonstrationsmiljöer, eller teknikinfrastrukturer som de även kallas, är viktiga för utvecklingen av nya produkter, tjänster och innovationer. På de över 130 test- och demonstrationsmiljöer som RISE driver runt om i landet har otaliga hypoteser testats, småskaliga experiment skalats upp och nya produkter verifierats under verklighetstrogna premisser.
Dessa miljöer fungerar också som mötesplatser för samverkan mellan näringsliv, industri, akademi och RISE. Det är inte ovanligt att även regelverkssättande myndigheter medverkar. Här kan också hela branscher samverka och tillsammans bygga ny kunskap som skyndar på teknikutveckling och systemimplementation.
– När vi pratar om samverkan syftar vi på när olika aktörer möts och samarbetar för att lösa gemensamma utmaningar. Ett bra exempel är den gröna omställningen. För att omställningen ska ta fart krävs det att flera aktörer från olika discipliner, även de som inte har teknikfokus, samverkar, säger Per Lindquist, tf CTO på RISE.
Det finns två huvudsakliga vägar in till test- och demonstrationsmiljöerna. Den första, vanligaste vägen är när ett företag kommer till RISE med ambitionen att sätta sin nya mjukvara eller produkt i en kontext som är relevant för flera aktörer.
– Ett exempel är AstaZero som är en fullskalig testmiljö för autonoma fordon. Här kan fordonstillverkare samarbeta med sensortillverkare och även inkludera teknik som bygger på telekommunikation, för att se hur helheten fungerar, säger Per Lindquist.
Den andra vägen in är att samlas kring en gemensam utmaning. I det fallet finns det ett konkret problem som kräver att företag, myndigheter och jurister involveras när nya lösningar ska laboreras fram. Här fungerar RISE som en möjliggörare, berättar Per Lindquist:
– RISE är oberoende och har inte något särintresse kopplat till det som tas fram eller incitament för att det ska gå bättre för en viss aktör. Dessutom är vi tematiskt väldigt breda, vilket innebär att vi kommer långt inhouse när vi behöver involvera fler experter.
Test- och demomiljöerna ger bra återbäring på varje satsad krona, i form av tekniska framsteg och stärkt svensk konkurrenskraft
De 130 test- och demonstrationsmiljöerna är inte isolerade öar, utan kan kopplas ihop. Till exempel kan AstaZero, testmiljön för autonoma fordon, kopplas ihop med cybersäkerhetscentret Cyber Range.
– Därifrån kan vi utsätta mjukvarusystem för simulerade, kontrollerade cyberattacker. Var för sig är testmiljöerna unika och när vi kopplar ihop infrastrukturen på detta sätt så blir vi världsledande, säger Per Lindquist.
För att AstaZero, Cyber Range och de andra testmiljöerna ska kunna fungera som samverkansarenor och möjliggörare i utvecklingen av nya lösningar även i framtiden, är det viktigt att de hålls uppdaterade. Hamnar RISE på efterkälken vad gäller utrustning och teknik är miljöerna inte mycket värda, menar Per Lindquist.
– Här är möjligheten att ansöka om bidrag nationellt och i det europeiska innovationssystemet helt avgörande för institutet. Jag skulle säga att test- och demomiljöerna ger bra återbäring på varje satsad krona, i form av tekniska framsteg och stärkt svensk konkurrenskraft.
Från norr till söder, från additiv tillverkning till ytdesign. RISE:s över 130 test- och demonstrationsmiljöer täcker stora områden och är öppna för näringsliv, akademi och offentlig sektor. Miljöerna kan användas både i industriuppdrag eller som en resurs i gemensamma forsknings- och innovationsprojekt. Runt varje test- och demonstrationsmiljö finns ett nätverk av kompetens och aktörer.
Exempel på test- och demomiljöer för samverkan: