Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

RISE-forskare bidrog till medvind på OS

Marseille bjöd på medaljregn över det svenska seglingslandslaget under OS i Paris 2024. På land fanns ett forskarteam från RISE, som försett de svenska seglarna med AI-insikter och optimerade komponenter.

Det svenska seglingslandslaget kammade hem ett silver i klassen 49erFX och ett brons i klassen 470 under OS i Paris. Tre års förberedelser – och för seglarna kanske ett helt liv av träning – gav vind i seglen. En viktig pusselbit i dessa förberedelser var samarbetet mellan Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, och Seglarförbundets coacher, samt ett forskarteam från RISE.

– Samarbetet har handlat om att analysera prestationer, men också om att väldigt handfast utveckla material, exempelvis ta fram och testa ett nytt roder eller centerbord, berättar Peter Reinebo, SOK:s truppchef under Paris OS 2024. 

Redan inför OS i Tokyo 2020 kopplades Laura Marimon Giovannetti, forskare på RISE och tidigare elitseglare på internationell nivå, in för att hjälpa seglingslandslaget med teknisk utveckling av utrustning. Hon beskriver den förändring som skett inom olympisk idrott som gjorde att SOK sträckte ut handen till henne: 

– Utövare och tränare har insett att bara träning inte räcker, det behövs också teknisk kunskap för att öka prestationsförmågan. Detta har gjort att idrottare och tränare har blivit mer tekniskt intresserade, och man samlar nu kunskap inom fler områden än bara fysiologi och nutrition. Segling är en komplex sport, där man inte bara behöver förstå seglarens förmåga utan också vinden, miljön och båten.

”Stor fördel att Laura gärna är ute i fält”

Laura Marimon Giovanetti har seglat för det brittiska seglingslandslaget – en erfarenhet som är mycket värdefull för seglarna, coacherna och SOK, enligt Peter Reinebo: 

– Det är en sak att kunna visa saker i ett labb, men i segling är miljön dynamisk och då är det en stor fördel att Laura gärna är ute i fält tillsammans med våra seglare och deras coacher. Hennes bakgrund som internationell seglare och coach i kombination med både djupa och spetsiga teoretiska kunskaper är en unik kombination, säger han och Laura fyller i: 

– Att ge och få tydlig feedback är det enda sättet som det här samarbetet kan fungera på. Därför är det viktigt att känna till sporten och veta hur seglarna och internationell verksamhet fungerar. Min egen seglingsbakgrund gör att det blir lättare för seglarna att lita på att det jag säger är rätt, förhoppningsvis, eller utmana mig med sina egna tankar.

Vad är det då som forskarteamet bidragit med rent konkret? Förberedelserna har handlat mycket om att lära känna tävlingsplatsen på djupet. Historiska väderdata från Marseilleregionen har samlats in och analyserats tillsammans med seglingslandslagets meteorologer. Väderdata har samkörts med GPS-data från tidigare seglingstävlingar, för att få fram en databas med information om vilka strategier som fungerat bäst på olika banområden. AI-modeller har också använts för att dra slutsatser. 

– Varje tävlingsdag rapporterar jag vad de svenska seglarna gjort jämfört med konkurrenterna. Det är viktigt att det blir rätt mängd information samt återkoppling på rätt sätt så att seglarna kan smälta informationen under kvällen och börja nästa tävlingsdag väl förberedda, säger Laura Marimon Giovanennetti. 

Det är en sak att kunna visa saker i ett labb, men i segling är miljön dynamisk och då är det en stor fördel att Laura gärna är ute i fält

Peter Reinebo, Sveriges Olympiska Kommitté

 Målet: Snabbast möjliga båt

Förutom dataanalyser har seglingslandslaget också fått hjälp med att utveckla komponenter som har gjort skillnad för hur de svenska båtarna har presterat. Som Peter Reinebo nämnde handlar det bland annat om styrkomponenter, som roder och centerbord. Här har RISE-teamet forskat på hydrodynamiken, exempelvis genom att undersöka hur motståndet från rodret i tvåmansbåten 470 kan minimeras. 

– Syftet är hitta de optimala kombinationerna av båt, seglare och utrustning för att få bästa möjliga fart helt enkelt, förklarar Peter Reinebo.  

Och bra fart i båtarna blev det. När Laura Marimon Giovannetti blickar tillbaka på resultaten i Marseille känner hon en stolthet. 

– Jag fick ett väldigt fint sms från chefen för det svenska seglingslandslaget som skrev att jag var en stor del av de goda förberedelserna och medaljerna, och några av seglarna ringde och tackade mig för mina insatser. Jag är väldigt nöjd med processen som ledde oss dit, säger hon. 

Nästa OS i sikte

Nu börjar förberedelserna inför Vinter-OS i Milano-Cortina 2026, där forskare från RISE kommer att bidra med AI-lösningar, dataanalyser och tillverkning av komponenter till längd- och skidskyttelandslaget och curlinglagen. Målet är även här att bidra till att skapa bästa möjliga förutsättningar för åkare och spelare, så att de kan prestera på topp när karriärens kanske viktigaste tävlingar ska avgöras.

– Vi har startat en evidensbaserad resa som inte bara spelar roll för mer precist arbete med prestationsutveckling och resultaten, utan också för självbilden. Det finns en viss psykologi i att kunna ställa sig på startlinjen med vetskap om att man har gjort allt man kan för att lyckas. Psykologin är viktigt, och det gäller förstås även inom de tekniska områdena, konstaterar Peter Reinebo. 

Sveriges Olympiska kommitté

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, är en ideell organisation som består av idrottsförbund som finns på det olympiska programmet. SOK bildades 1913 och är ansvarig för de olympiska frågorna i Sverige och OS-truppernas medverkan i OS. 

Ett av SOK:s långsiktiga mål är att Sverige ska vara framgångsrik i många idrotter och ha kapacitet att ta 20 medaljer, varav minst fem guld, vid vinter-OS 2026 och sommar-OS 2028. 

Detta är bakgrunden till den satsning på prestationsutveckling som SOK gör inom det så kallade Topp- och Talangprogrammet. Forskning och utveckling är en central del av detta, liksom satsningens partners där RISE spelar en viktig roll. 

Laura Marimon

Kontaktperson

Laura Marimon

Forskare

+46 10 251 37 64

Läs mer om Laura

Kontakta Laura
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.