Forskningsprogram Bioekonomi – med industrin mot en mer hållbar värld
Nästa stora genombrott inom bioekonomin väntar runt hörnet. Genom att delta i vårt internationella Forskningsprogram Bioekonomi kan ditt företag vara med och driva utvecklingen framåt. Här möts ledande forskare och innovativa företag för att tillsammans skapa morgondagens hållbara lösningar.
Innovation som driver värde och hållbarhet
I samarbetet mellan industrin och RISE föds konkurrenskraft med hållbarhet i centrum. Vi arbetar strategiskt med att:
- Maximera resurseffektivitet genom innovativa metoder
- Förädla råvaror och material till produkter med högt marknadsvärde
- Omvandla restprodukter till värdefulla tillgångar
Erfarenheten visar att gemensam forskning ger mer än summan av delarna. När företag går samman i forskningsprojekt växer både kunskap och resurser. Samarbetet skapar en plattform för fortsatt utveckling i skräddarsydda projekt.
Forskningsprogram Bioekonomi 2025
Det nya programmet bygger vidare på erfarenheter och resultat från programperioden 2021-2024, där fokus låg på områden som massa och cellulosa, ved- och bioraffinaderi samt förpackningsmaterial. De etablerade samarbetsformerna och nätverken från första programperioden ger en stabil grund för fortsatt utveckling.
Baserat på djupgående dialoger med industrin och analys av framtidstrender har vi identifierat strategiska forskningsområden för programmet som startade i januari 2025.
Syfte och vision
Forskningsprogrammet ger företag verktyg att:
- Säkra konkurrenskraft på 5–10 års sikt
- Utveckla hållbara lösningar som möter framtida krav
- Bygga starka forskningssamarbeten
Fördelar med forskningssamarbete
När företag väljer att forska med oss får de:
- Tillgång till världsledande expertis
- Stärkt kompetens inom strategiska områden
- Ett internationellt nätverk
- Kostnadseffektiv forskning genom delad finansiering
- Snabbare väg till resultat och marknad
- Möjlighet till skräddarsydda projekt
- Säker hantering av immateriella rättigheter
Patent och rättigheter som skapar värde
Varje deltagare bidrar med sin expertis och får tillgång till ny kunskap att implementera i verksamheten. Tillsammans tacklar vi både långsiktiga forskningsutmaningar och kortsiktiga processförbättringar.
Hållbarhet i fokus
Samtliga projekt utvärderas utifrån deras bidrag till FN:s globala mål och ett hållbart samhälle. Vårt arbete drivs av ambitionen att skapa lösningar som ger positiv samhällspåverkan, idag och i framtiden.
Pågående projekt inom forskningsprogrammet
Barriärer
Syfte: Biobaserade alternativa barriärmaterial ska kunna att ersätta fossilbaserade laminat. Konceptutveckling från labb till pilotskala.
Konsortieledare: Astrid Glasenapp
Förpackningar av wellpapp
Syfte: Att förbättra prestanda och tillförlitlighet hos wellpapp och förpackningar genom förbättrade egenskaper och relevanta mätmetoder samt förutsägelse av prestanda utifrån egenskaper.
Konsortieledare: Astrid Glasenapp
Fiber- och additivdesign
Syfte: Att förbättra prestanda hos tillsatser för papperstillverkning genom att skräddarsy komplex av tillsatser till fiberytorna. Undersökning av möjligheterna att förbättra enhetsoperationerna genom att justera blekningsparametrarna.
Konsortieledare: Anna Sjöstedt
Produktion av lignin
Syfte: Att optimera ligninproduktion, med fokus på att sänka produktionskostnaden, CAPEX och OPEX, och förbättra kvaliteten genom att implementera nya mätmetoder i processen och efterbehandlingsmetoder.
Konsortieledare: Mattias Wennerstål
Kartongförpackningar
Syfte: Att förbättra förpackningars prestanda, dvs hur de beter sig mekaniskt, hur de ser ut när de trycks och hur effektivt de kan konverteras.
Konsortieledare: Ida Östlund
Massa- och blekningsprocess
Syfte: Att förbättra massaprocessen genom att tillämpa synergistisk implementering av impregneringstekniker, syrgasdelignifiering och hög defibreringspunkt för att öka det totala utbytet.
Konsortieledare: Oskar Westin
Återvinningscykel och vattenhantering
Syfte: Att optimera massabruksprocesser med fokus på förbättrad körbarhet och energibesparingar, minskat vattenavtryck samt förbättrad hantering och tillvaratagande av avloppsvatten.
Konsortieledare: Mattias Wennerstål
Återvunna fibrer
Syfte: Att förbättra återvinningsprocesser för material som är svåra att återvinna, samt ökad förståelse för hur fiber- och processvattenkvaliteten påverkas av olika processförhållanden.
Konsortieledare: Pernilla Karlsson
Mjukpapper
Syfte: Att undersöka hur alternativa fibrer, enzymatisk behandling, utökad syrgasdelignifiering och olika präglingsmönster påverkar mjukpappers egenskaper och/eller hållbarhet
Konsortieledare: Ida Östlund
Hur kan vi hjälpa dig?
Vänligen fyll i formuläret så återkommer vi till dig så snart som möjligt.