Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Fiskfoder från skogsrester genom CCU

SynoProtein syftar till att utveckla och demonstrera en CO2-negativ process som omvandlar biprodukter från sågverk till protein för fiskfoder, samt att producera biokol för djurfoder. Det beräknas att SynoProtein processen kan fånga upp till 1,97 ton CO2 för varje torrt ton substrat. 

Genom att omvandla lågvärdiga biprodukter till högvärdiga bioprodukter kommer SynoProtein att tillhandahålla en hållbar alternativ proteinkälla till sojabönor, vars odling är energi- och klimatintensiv, och vildfiskprotein, vars resurser är begränsade. Det kommer således att bidra till att möta framtida efterfrågan på protein, samtidigt som den tar itu med negativa miljöeffekter av och tillför mervärde till hanteringen av sågverksrester och vattenbruk. 

Idag står fiskfoder industrin inför en enorm proteinbrist. Särskilt den europeiska fiskfoder industri importerar över hälften av det protein som används i deras produkter. Skretting (med deras moderbolag, Nutreco), ett norskt företag och den största fiskfoder producerare i världen, har satt upp ett tydligt mål att minska med 58% sitt koldioxidavtryck till 2030. Därför är det brådskande med alternativa proteinkällor med låg fotavtryck. 

Det primära syftet med SynoProtein är att demonstrera återvinning av sågverksbiprodukter i pilotskala med en produktionskapacitet på 5 kg per dag för både encelliga proteiner och biokol. För att uppnå detta syftar projektet till att: utveckla en nollutsläpps process som integrerar termokemiska (pyrolys) och biologiska (jäsning) steg; skala upp den encelliga proteinproduktion till pilotskala; undersöka encelliga proteiners och biokols lämplighet för fiskfoder; kvantifiera lagring och användning av kol, bedöma miljöpåverkan och analysera livscykeln för hela värdekedjan – från skogsbruk till foderproduktion; sprida resultat till intressenter, öka allmänhetens medvetenhet och utveckla en affärsplan för marknadsinträde.

Sammanfattning

Projektnamn

Synoprotein

Status

Pågående

RISE roll i projektet

RISE kommer att utveckla gas fermenteringsprocessen i lab skala samt design och bygga pilot reaktorer för att skala upp processen till TRL 6-7

Projektstart

Varaktighet

5 år

Total budget

6 mil euro

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
13.Bekämpa klimatförändringarna
14.Hav och marina resurser
Konstantinos Chandolias

Kontaktperson

Konstantinos Chandolias

Forskare

+46 10 516 52 39

Läs mer om Konstantinos

Kontakta Konstantinos
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.