Kontaktperson

Insats för ökad djurvälfärd och säkerhet vid hantering av nötkreatur
Projektet syftar till att kommunicera kunskap om djurvänlig hantering och drivning av nötkreatur, med målet att öka kunskapsnivån kring dessa frågor inom näringen och därmed öka djurvälfärden inom svensk mjölk- och nötköttsproduktion.

Bakgrund
Att arbeta med nötkreatur innebär risker och dessa risker ökar om hanteringen av djuren sker på ett felaktigt vis. Att nötkreatur hanteras på ett lugnt, stressfritt och genomtänkt sätt är av största vikt för en god djurvälfärd och säkerhet för lantbrukaren. Forskning har visat att ett genomtänkt utformande av hanteringssystemet och rätt hantering av djuren möjliggör en lugn och säker drivning. Genom att ta hänsyn till djurens grundläggande beteende kan stressen hos djuren ofta minska och därmed även risken för skador.
Det finns idag god kännedom om hur en lugn och stressfri hantering av nötkreatur kan genomföras, och det finns stor kunskap om metoder och hanteringssystem. Dock finns fortfarande behov av att sprida denna kunskap vidare till utövarna.
Utveckling av en webbutbildning
Inom projektet har vi tagit fram en digital utbildning, som ska finnas fritt tillgänglig för alla som är intresserade. Utbildningen ska ge grundläggande kunskaper i nötkreaturs sinnen, beteende och hur man kan tillämpa denna kunskap när man hanterar djuren och utformar drivningssystem.
Målgruppen är alla som hanterar nötkreatur, men som vill utöka sin kunskap kring säker och djurvänlig hantering. Kursen är tänkt att kunna användas av såväl elever på naturbruksgymnasium och yrkesutbildningar, som studenter på mer avancerade utbildningar så som agronom-, veterinär-, och lantmästarutbildningen. Målgruppen är också personer som redan är ute i yrkeslivet, men som önskar bredda sin kompetens och som kanske saknar den praktiska erfarenheten av arbete med nötkreatur.
Utbildningens innehåll
Kursen innehåller grundläggande kunskap om nötkreaturs beteende, behov och vad man ska tänka på när man hanterar dessa djur. Kursen berör alla kategorier av nötkreatur, från kalv till vuxna djur. Man kommer bland annat få handfasta tips i hur man ska hantera nötkreatur i olika situationer, kunskap om hur man ska bygga upp ett drivningssystem samt berörs lagar och regler som gäller och mycket mer därtill.
Webbutbildningen innehåller både text och film, där kursdeltagaren går igenom sex kapitel med tillhörande quiz. Efter genomgången utbildning får man ett diplom som går att visa upp för t.ex. en lärare eller arbetsgivare.
Innehållet i kursen består av dessa ämnen:
- Biologi och grundläggande beteende
- Drivning av nötkreatur
- Djurkategorier
- Miljö och drivningssystem
- Riskmoment
- Arbetsmiljön
Webbutbildningen kommer vara gratis och kommer finnas tillgänglig på bland annat www.ri.se
Sammanfattning
Projektnamn
Informationsinsats för ökad djurvälfärd
Status
Avslutat
RISE roll i projektet
Projektledning
Projektstart
Varaktighet
2025-03-31
Total budget
1 217 521 kronor
Finansiärer
Finansiering via landsbygdsprogrammet 2014-2020.
Projektmedlemmar
Bidrar till FN:s hållbarhetsmål
