Kontaktperson

Mikrolabbet
I Mikrolabbet har mikroföretag inom besöksnäring, kulturella och kreativa näringar samt handel fått möjlighet att utforska digitalisering och utveckla sina kundupplevelser. Genom workshops, tekniklabb och individuell coachning har företagen testat teknik och metoder för att stärka sina erbjudanden – med stöd av RISE.
Så har vi jobbat
I projektet har vi kombinerat gemensamma aktiviteter med individuell coachning. Företagen har deltagit i workshops och nätverksträffar på olika teman, och mellan träffarna fått stöd att utveckla koncept och prototyper i sin egen verksamhet. RISE har också erbjudit individuell handledning, både på plats hos företagen själva och på distans.
Aktiviteter i projektet
Projektet har bestått av åtta aktiviteter med olika teman:
- Inspiration kring teknik och design – Uppstartsträff i Teknikstudion i Piteå med demonstrationsmaterial från andra projekt och idégenerering utifrån företagens behov.
- Workshop Upplevelsen – Introduktion till design av användarupplevelser, där företagen analyserade sina erbjudanden med stöd av RISE.
- Tekniklåda – Varje företag fick en låda med enkel teknik och instruktioner för att experimentera på egen hand i sin verksamhet.
- Designverkstad – Praktisk workshop med fokus på at testa enkel teknik för ljudupplevelser.
- Nätverksträff – Tillfällen för företagen att dela erfarenheter och arbeta vidare med sina case med stöd från RISE.
- Designverkstad – Fokus på att skapa egna koncept och prototyper, bl.a. ljudberättande med audioguider och mobilen som verktyg för att skapa ljud, bild och video – under handledning av RISE designers och utvecklare.
- Nätverksträff – Ytterligare möjlighet till erfarenhetsutbyte och praktiskt arbete.
- Slutseminarium – Fysisk träff med erfarenhetsutbyte och gemensamma reflektioner och utvärdering.
Resultat
Projektet har bidragit till att:
- öka företagens kunskap om och förmåga att nyttja digitaliseringens möjligheter.
- stärka deras förmåga att arbeta med teknik och användarupplevelser utifrån ett designperspektiv.
- göra teknik mer tillgänglig och konkret i vardagen.
- skapa nya kontaktytor mellan företag och forskningsaktörer.
- öka antalet kvinnor som har testat och experimenterat med interaktiv teknik.
- öka kännedomen hos målgruppen om RISE och de resurser vi kan erbjuda företagen
- inspirera en stor andel kvinnor att testa och experimenterat med teknik för interaktion och användarupplevelser
Deltagarna har fått en ökad förståelse för vad användarupplevelse innebär och hur de själva kan utveckla sin verksamhet med enkla tekniska verktyg. Projektet har också bidragit till ökad medvetenhet om hållbarhet, jämlikhet och jämställdhet genom användning av inkluderande metoder i workshops.
Mikrolabbet har till viss del byggt vidare på erfarenheter och metoder från tidigare projekt, såsom HandsOn och DesignIT.
Långsiktiga effekter och lärdomar
Projektet har nått sina mål när det gäller att öka mikroföretagens kunskap och förmåga att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Genom introduktionen till ett användarcentrerat arbetssätt har deltagarna fått en tydligare bild av vad användarupplevelse innebär – och en ökad förståelse för sina egna styrkor och begränsningar i utvecklingsarbetet.
Företagen har även fått verktyg och insikter för att skapa hållbara och fungerande lösningar, både tekniskt och socialt. Perspektivet har bidragit till att öppna upp för metoder som främjar jämlikhet och jämställdhet. Under projektet har deltagarna bland annat arbetat med workshopövningar baserade på diskrimineringsgrunderna och reflekterat kring hur hållbarhetsaspekter kan integreras i den egna verksamheten.
I projektet har vi till viss del använt erfarenheter och metoder som utvecklats i projekten HandsOn och DesignIT.
Sammanfattning
Projektnamn
Mikrolabbet
Status
Avslutat
Region
Region Norrbotten
RISE roll i projektet
Projektledare
Projektstart
Varaktighet
2 år
Finansiärer
RISE, Längmanska Företagarfonden, Sparbanken Nord
Projektmedlemmar
Elin Hollström Britta Elfving Persson Hanna Rönntoft Kristin Hammarberg Johan Fagerlönn Anna Sirkka Anders Helin Rebecca Lindmark
Bidrar till FN:s hållbarhetsmål
