Kontaktperson
Carina Gunnarsson
Forskare
Kontakta CarinaGenom att tillvarata vallens mervärden, konkretisera och kommersialisera dessa, så skulle förutsättningar kunna skapas för en ökad vallodling, marknadsföring av svenskt griskött med unika värden och en ökad biogasproduktion. Vallodlingen bidrar dessutom till en ökad kolinlagring och biologisk mångfald i ett stråsädesdominerat slättlandskap
En utökad vallodling har förutsättningar att skapa hållbarhet i odlingssystem inom jordbruket och en tillräcklig mängd biomassa för att bidra till samhällets omställning till fossilfrihet. De mervärden som sätts på vallen, som komplement till de direkta kostnader och intäkter för systemet, har en avgörande betydelse för att nå lönsamhet i kalkylerna.
Syftet med detta projekt är att definiera och kvantifiera vallens olika värden när den används i ett koncept baserat på biogasproduktion och proteinutvinning. I projektet vill vi svara på vilka monetära värden som behöver tillskrivas vallen för att nå lönsamhet och diskutera vem/vilka i produktions/konsumtionskedjan som kan ha mest nytta av, och efterfrågar, dessa mervärden. Detta kan också leda fram till underlag för en modell som enskilda lantbrukare kan använda för att beräkna värdet av vall i växtföljden.
Arbetet genomförs fördelat på arbetspaketen 1) Vallens värde i växtföljden, 2) Vallens mervärde till grisköttet, 3) Vallens värde för biogasproduktion och 4) Konceptutveckling av affärscaset.
Vallens värde
Pågående
Koordinator
3 år
4 200 000 SEK
Hilmér Lantbruk, AJ Dahlbergs slakteri, LAgroS, Lantmännen, Västra Götalandsregionen (VGR)
Stiftelsen JTI
Carina Gunnarsson Lovisa Eliasson Mats Edström Stanley Zira Åsa Myrbeck