Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Droppande vattenkran

Värdet av vattenförsörjning

Dricksvattenförsörjningen är en samhällskritisk funktion och en förutsättning för såväl folkhälsa som ekonomisk tillväxt. Men dricksvattensystemet är utsatt hot och utmaningar som påverkar leveranssäkerheten. Många företag är beroende av vatten och ett avbrott i vattenleveransen kan orsaka stora problem, något som har kvantifierats i denna studie.

Under 2019-2020 utförde RISE tillsammans med VTI en enkätstudie för att kartlägga hur svenska företag påverkas ekonomiskt vid avbrott i vattenförsörjningen. Målet med studien var att bidra till bättre planerings- och investeringsunderlag för såväl vattenproducenter, vattenberoende verksamheter och myndigheter, samt att öka kunskapen och medvetenheten kring vilka konsekvenser ett vattenavbrott kan få.

Enkätundersökningen gick ut till företag i hela Sverige, och drygt 1 400 företag svarade på enkäten. För att ta reda på hur företagen drabbas ekonomiskt vid olika långa vattenavbrott bad vi dem ange hur stor andel av deras förädlingsvärde som de kunde upprätthålla vid avbrott som varar i 2 h, 4 h, 12 h, 24 h, 1 vecka och 1 månad.

Resultat

I figur 1 och 2 ses hur förädlingsvärdet hos företagen i de olika näringsgrenarna sjunker ju längre avbrottet varar. 100% förädlingsvärde betyder här normal verksamhet och vid tiden 0 uppstår ett avbrott i ordinarie vattenförsörjning. Det är medelvärden per näringsgren som visas i figuren och som man kan se drabbas hotell- och restaurangbranschen väldigt hårt och inom tillverkningsindustrin drabbas livsmedelsindustrin och kemikalieindustrin hårdast.

Figur 1 och 2. Upprätthållet förädlingsvärde i areella näringar, tjänstesektor och tillverkningsindustri, uttryckt som procent av den normala produktionens förädlingsvärde vid olika långa vattenavbrott (medelvärden per näringsgren).

Informationen om hur företagen drabbas (förlust i förädlingsvärde och återhämtningstid) har sedan använts för att ta fram resiliensfaktorer för respektive näringsgren och avbrottslängd. Dessa faktorer kan i sin tur användas för att uppskatta samhällsekonomiska kostnader av leveransavbrott, vid prioritering av riskreducerande åtgärder och som stöd i dialogen mellan företag och vattenproducenter om nödvattenplanering. 

Studien samlade även in och analyserade information om bland annat orsaker till att företag väljer att minska eller stänga verksamheten vid vattenavbrott, planerade och genomförda åtgärder, alternativa vattenkällor samt huruvida företaget har upplevt vattenavbrott senaste fem åren.

Slutrapport

SVU 2021-19 (pdf, 2.86 MB)

Sammanfattning

Projektnamn

Värdet av vattenförsörjning

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektledare och utförare

Projektstart

Varaktighet

2 år

Partner

VTI

Finansiärer

Mistra Inframaint, Svenskt Vatten Utveckling, SMHI

Projektmedlemmar

Extern press

Josefine Klingberg

Kontaktperson

Josefine Klingberg

Projektledare

+46 70 322 63 14

Läs mer om Josefine

Kontakta Josefine
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.