Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Koppar från Kuusakoski

Från avfall till glimrande produkt – Kuusakoski möter End of Waste

EU har klubbat igenom End of Waste-förordningen och beslutat att metall- och kopparskrot inte längre ska klassas som avfall. För Kuusakoski är detta en stor omställning – nu måste återvinningsföretaget visa att deras färdiga material uppfyller kraven som kommer med den nya stämpeln.
– Det var ganska självklart att vi skulle vända oss till RISE, säger Linnea Bergman på Kuusakoski som samordnat arbetet med certifieringsprojektet.

Det finns ett ordspråk på engelska som lyder ”One man’s trash is another man’s treasure”. I över 100 år har finskgrundade Kuusakoski gjort verklighet av ordspråket genom att samla in, sortera och återvinna järn- och metallskrot.

– Återvinning är vår expertis och det vi brinner för. Det som är relativt nytt är att våra material, alltså det som har krossats och sorterats i våra anläggningar, ses som produkter och inte avfall. Det här ställer väldigt höga krav på både maskiner och processutrustning, för att uppnå den kvalitet och spårbarhet som en produkt kräver, säger Linnea Bergman, controller på Kuusakoski. 

EU-kommissionen har tillsammans med medlemsländerna tagit fram förordningar med kriterier för när olika avfallsslag upphör att vara avfall, så kallade End of Waste-förordningar. Än så länge träffar End of Waste de aktörer som vill sälja järn-, stål-, koppar-, aluminiumskrot eller glaskross som en produkt. Hit hör Kuusakoski, som valde att certifiera processen för kopparskrot som ett första steg.

– För den som inte jobbar med att tyda lagtexter kan det vara lite svårt att förstå vilka krav som ställs. Det var egentligen grunden till att vi behövde hjälp och tog kontakt med RISE. Men vårt samarbete med RISE började långt tidigare, de är våra revisorer inom ledningssystem för kvalitet, miljö, arbetsmiljö och informationssäkerhet. Därför var det ganska självklart att vända oss till RISE när vi stod inför den här nya utmaningen, säger Linnea Bergman.

Utökad ackreditering för End of Waste

RISE är sedan sommaren 2024 ackrediterade för att genomföra kontroller av kvalitetsledningssystem när metall- och kopparskrot samt krossglas upphör att vara avfall. Tjänsten är ett tillägg till certifieringen för kvalitetsledning, ISO 9001. 

Lars-Erik Wikström är revisor på RISE och har varit på plats hos Kuusakoski för att genomföra kontrollen. Innan dess genomgick han utbildning för att kunna göra revisionen för tilläggscertifieringen End of Waste.

– Kuusakoski var en av anledningarna till att vi sökte ackreditering hos Swedac för den här nya tjänsten. Det är viktigt att vårt tjänsteerbjudande är så brett som möjligt, så att vi kan hjälpa våra befintliga kunder att ta nya kliv. Kuusakoski var väldigt aktiva och ville få detta gjort. Det är en marknadsfördel för dem att de är tidiga på bollen, säger Lars-Erik Wikström.

Eftersom Kuusakoski redan hade en grundplåt av certifikat, fanns mycket på plats när företaget skulle nå efterlevnad enligt End of Waste-förordningen. Mycket handlade om att kategorisera befintliga data och se till att den fanns på rätt ställen, för att kunna visa på spårbarhet. Företaget har även gjort investeringar i maskinparken och uppgraderat processutrustningen för att kunna uppnå en högre kvalitetsnivå. Nu har Kuusakoski ett bevis på att deras färdiga material möter kraven som efterfrågas.

För oss öppnar det här helt nya dörrar vad gäller avsättning

Underlättar handel med återvunnet material

– För oss öppnar det här helt nya dörrar vad gäller avsättning, och för våra slutkunder säkerställer certifikatet att materialet som vi leverera är av hög kvalitet och redo för användning i nya produkter, säger Linnea Bergman och fortsätter: 
– Genom att återvinna materialen och omklassificera det som en resurs med ett värde, minskar behovet av ny brytning. Det sparar på naturresurser och skapar en mer effektiv återvinningsindustri där det blir lättare att handla med återvunnet material på en global marknad. Vi ser en ökad efterfrågan på återvunna, kvalitetssäkrade material som kan ersätta nytillverkade. 

När Linnea Bergman ska sammanfatta det senaste samarbetet med RISE lyfter hon fram den goda dialogen. 

– Vi har fått bra hjälp under hela processen och är väldigt nöjda över att vi valde RISE som certifieringspartner för End of Waste.

Så fungerar End of waste-direktivet

End of Waste-direktivet är ett EU-direktiv som fastställer när ett material som har genomgått en återvinningsprocess upphör att betraktas som avfall och i stället blir en produkt eller sekundär råvara.

Kriterier för när avfall upphör att vara avfall:

  1. Användning för specifika ändamål: Materialet ska kunna användas för särskilda syften.​
  2. Existerande marknad eller efterfrågan: Det ska finnas en marknad för eller efterfrågan på materialet.
  3. Uppfyllande av tekniska krav och lagstiftning: Materialet måste uppfylla tekniska specifikationer och gällande lagar samt produktstandarder.
  4. Ingen negativ påverkan på miljö eller hälsa: Användningen av materialet får inte leda till negativa effekter på miljön eller människors hälsa.​

EU-direktivet ställer krav på att ett ackrediterat certifieringsorgan kontrollerar att producentens (den som överför avfallet till ny ägare) kvalitetsledningssystem uppfyller kriterierna. RISE erbjuder en ackrediterad tilläggstjänst som hör ihop med kvalitetsledningssystemet ISO 9001 – End of Waste för kopparskrot (EU 715/2013). 

Lars-Erik Wikström

Kontaktperson

Lars-Erik Wikström

Revisor

+46 10 516 57 35

Läs mer om Lars-Erik

Kontakta Lars-Erik
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat