Governance Innovation Sverige - Case
Här publicerar vi företrädesvis exempelcase på god governance och lyckad governance innovation.
Exempel på Governance Innovation
Governance Innovation är innovation av våra system för ledning, styrning och organisering för ett samhälle karaktäriserat av ändamålsenlighet, effektiv samverkan och förutsättningar att snabbt ställa om inför oväntade utmaningar.
En innovation för oss är en värdeskapande idé, ny eller med en ny tillämpning. Att innovera innebär att omsätta innovationer i praktiken. Vi på Governance Inonvation tror därför att vi måste våga testa nya lösningar för att kunna utveckla dem.
För att säkerställa bästa möjliga Governance måste vi våga göra saker på ett nytt sätt. Bra styrning och ledning består av många olika beståndsdelar – system, ledarskap, implementering, effektiv resursanvändning och utnyttjande av tillgänglig information (data).
Framtidens socialtjänst i Hässelby/Vällingby
Varför initiativet behövdes
Socialtjänsten i Hässelby-Vällingby hade gjort en behovskartläggning och insett att de brukar komma för sent in i barns negativa utveckling då de saknade mer förebyggande insatser att bevilja. De såg att dessa individer tenderade att återaktualiseras inom socialtjänsten fram till dess att individens behov var tillräckligt stort för att kvalificera till hjälp. Ett annat problem var att individerna och dess familjer ofta tackade nej till insatser från socialtjänsten eftersom de saknade förtroende för dem. Man identifierade civilsamhället som aktörer som tillhandahåller mer individscentrade och förebyggande insatser, med ett större förtroendekapital bland målgruppen, och ville därför inleda ett samarbete med flera civilsamhällsaktörer. Det resulterade i ett socialt utfallskontrakt mellan stadsdelen och fem olika civilsamhällsaktörer för att minska barn och ungas negativa utveckling mot kriminalitet och/eller missbruk.
Utmaningar under resan
Projektet utmanar den vanliga beställar-utförarrelationen som brukar finnas mellan socialtjänsten och civilsamhället – nu är alla likvärdiga parter som tillsammans beslutar om lämpliga insatser för individens bästa. Det har inneburit nya arbetssätt och förhållningssätt för socialtjänsten som inte har kommit naturligt. Därför har en utmaning varit att förändra arbetssätt inom en verksamhet som redan är hårt belastad med stor arbetsbörda och hög personalomsättning.
Insikter till framtida projekt
Det är en väldigt lovande samverkansmodell som dock ännu inte blivit utvärderad. Men hittills har både handläggare inom socialtjänsten och representanter från civilsamhället uttalat sig väldigt positivt om arbetet.
Skola hemma
Varför initiativet behövdes
Ändrade omständigheter i anslutning till coronapandemin föranledde ett intensivt samarbete mellan olika aktörer för att skapa ett stöd till svenska skolor att utföra hemundervisning.
Plattformen lanserades i mars 2020 och i maj samma år hölls en konferens för inblandade parter att dela lärdomar mellan sig själv och intresserade från allmänheten, samt en uppföljande konferens i juni 2021.
Utmaningar under resan
Insikter till framtida projekt
Utmanande samarbeten är möjliga att få till om förutsättningar finns. Det handlar om att ge bandat och autonomi till inblandade aktörer att kliva utanför regelverket och testa nya lösningar. Skapa möjlighet för testverksamhet och stöd för att implementera det som fungerar i den ordinarie verksamheten är avgörande faktorer för att skapa förändring, en lärdom som kan dras av skola hemma även om undervisningen inte ska förbli digital efter testperiodens avslut.
Collective Impact Husby
Tillsammans med Folkets Husby och Region Stockholm har RISE Social & Health Impact Center varit med och utvecklat ett ramverk och övergripande manifest för Collective Impact inom stadsdelsområdet Husby. Under hösten 2020 förankras manifestet bland relevanta aktörer som verkar inom Husby, med frågor som direkt eller indirekt berör psykisk hälsa. Det är starten på ett treårigt projekt där en struktur för samverkan mellan boende, civilsamhälle, näringsliv och berörda offentliga parter ska upprättas. Inom ramen för detta ska projekt initieras, implementeras och utvärderas med det övergripande målet att minska den psykiska ohälsan i området.
Collective Impact är en samarbetsform som finns i olika delar av världen, men är oprövad i en svensk kontexten. Grundpremissen är en kontinuerlig förankring bland de boende i alla steg av projektens faser. Detta möjliggörs bland annat av upprättandet av ett boenderåd. Förhoppningen är ett Collective Impact-samarbetet kan generera långsiktiga arbetssätt bland insatserna och därmed motverka projekttrötthet. Målsättningen är att uppnå bättre resultat för de boende genom ett tydligt samarbete bland olika lokalt förankrade aktörer. SHIC stödjer Collective Impact-samarbetet med metod- och utvärderingsstöd.
Varför initiativet behövdes
Vi som lever och verkar i Husby vet vilket engagemang och kraft till positiv utveckling som finns här. Varje dag ser vi och använder oss av denna kraft, i stort som smått, praktiska såväl som organisatoriska insatser.
Samtidigt vet vi att det finns en social och ekonomisk utsatthet, brister i service, tillit och framtidstro. Inte minst finns en negativ bild av oss, av förorten, från omvärlden som också färgar av sig på oss som lever här. Vi vill göra allt för att ännu bättre ta tillvara alla positiva krafter i Husby och tillsammans möta de samhällsutmaningar som vi står inför. Vi gör det för att vi brinner för befolkningens välbefinnande och hälsa.
I vårt område görs många viktiga insatser från privatpersoner, föreningar, företag och offentliga aktörer. De enskilda insatserna kan alltid bli bättre men framförallt kan de olika insatserna samlas och koordineras för ökat genomslag. Det finns en utbredd projekttrötthet som föder misstro. Samtidigt är verkligheten sådan att varje aktör måste kämpa för sin finansiering vilket leder till nya stuprör och bristande långsiktighet.
Det här är ett initiativ för att vända på detta. Insikten om att enskilda aktörer inte kan lösa vår tids utmaningar börjar etablera sig runt om i världen och ur detta kommer tanken om Mobilisering för Husby; gemensam påverkan.
Utmaningar under resan
Utmaningarna har varit många. Samverkan i Husby hänger mycket på att vara på plats och skapa sig relationer med alla aktörer. Det har verkligen försvårats av coronapandemin, som tvingade oss att ha många möten och workshops digitalt. Det gjorde att processen har försenats avsevärt. Därtill har det skett många skjutningar i området, som har gjort att de lokala aktörerna varit tvungna att ställa om sin verksamhet till akut krisstöd flera gånger, vilket förståeligt nog har nedprioriterat arbetet med Collective impact.
Insikter till framtida projekt
Platsbaserad samverkan kan ofta vara en nyckel till framgång, men tillräckliga resurser, tid och tålamod krävs för att kunna etablera ett välfungerande samhälle och bygga ett gemensamt förtroendekapital och tillit till att engagemanget är långsiktigt.