Kontaktperson
Katarina Malaga
Chef Strategisk forskning och affärsutveckling
Kontakta KatarinaIndien är världens näst största producent av cement – vilket också innebär stora utsläpp av växthusgaser. Inom ramen för ett bilateralt samarbete utvecklar nu svenska företag nya lösningar som hjälper den indiska industrin att ställa om. Bryggan mellan de svenska innovatörerna och den indiska cementindustrin utgörs av experter från RISE.
Indiens cement- och betongindustri står inför stora utmaningar. Landet producerade runt 390 miljoner ton cement 2023 vilket var näst mest i världen – det innebär också att Indien stod för världens näst högsta koldioxidutsläpp från cementproduktion, runt 177 miljoner ton.
Nu kommer nya regelverk kring koldioxidutsläpp. Samtidigt behöver landet öka sin cementproduktion kraftigt fram till 2050.
Det här dilemmat innebär också stora möjligheter att minska landets klimatpåverkan med hjälp av innovation: Om utsläppen från Indiens cementproduktion minskade med runt 25 procent skulle det motsvara Sveriges totala utsläpp av koldioxid.
– Det behövs inte särskilt mycket för att man ska åstadkomma en stor förändring, säger cementexperten Katarina Malaga, professor i hållbart byggande och vice president Business Development Sustainable Construction på RISE.
Faktum är att Sverige spelar en viktig roll när det kommer till att minska klimatpåverkan från cementproduktionen i Indien. Vid COP 28 i Dubai 2023 enades Indiens premiärminister Narendra Modi och Sveriges statsminister Ulf Kristersson om att vidta åtgärder för industrins omställning och nettonollutsläpp senast 2050.
Inom ramen för det bilaterala samarbetet driver Energimyndigheten ett projekt för omställning av den indiska cement- och betongindustrin, där svenska företag kunnat söka stöd för förstudier kring olika lösningar som skulle kunna kommersialiseras.
– Energimyndighetens uppdrag är att skapa samarbeten och öka omställningstakten. Samtidigt är Indien ett av de länder i världen som kommer att växa mest så det finns också en affärsmässig agenda, att ta innovationer från Sverige och starta företag med svensk involvering i Indien, säger Katarina Malaga.
RISE har en expertroll i projektet med Katarina Malaga, som är en av Sveriges främsta experter inom cement och betong, i en nyckelposition.
– Jag agerar expert och har kontakt med både Indien och de svenska företagen, för att hjälpa dem att bedöma vad som egentligen behövs på marknaden och de vetenskapliga frågorna: Skulle det här kunna fungera? säger hon.
Om utsläppen från Indiens cementproduktion minskade med runt 25 procent skulle det motsvara Sveriges totala utsläpp av koldioxid.
De svenska företag som fått stöd arbetar bland annat med energieffektivisering och statistisk bearbetning. I ett följande steg åker Katarina Malaga till Indien tillsammans med företagen för att sondera marknaden.
– De är inga cementföretag, så jag behövs som ett mellanlager för att kunna filtrera vissa frågor och svara på sådant som till exempel hur sammansättningen av cement påverkas av deras lösningar, säger hon.
Målet är förstås att något eller några av företagen i slutändan etablerar sig i Indien och bidrar till minskad klimatpåverkan från cementindustrin. Katarina Malaga ser att det finns stora möjligheter men räknar med att det kommer ta tid och att det inte kommer vara enkelt. Det finns stora skillnader i såväl regelverk som kultur vilket gör att indiska samarbetspartners kommer att behövas.
Hon berättar att projektet är utmanande och skiljer sig från andra uppdrag som hon arbetat med för RISE.
– Vi ställs inför helt nya frågor, det är en utmaning men en väldigt intressant utmaning för oss forskare som också blir tvärvetenskaplig, säger Katarina Malaga.
Projektet kan också bidra till att etablera Sverige som ett innovationsinriktat kunskapsland i Indien och leda till ytterligare samarbete.
– Vi har redan skapat ett samarbete med Indiens motsvarighet till RISE som kan hjälpa till med att bearbeta de här specifika frågorna. Genom forskning tror jag att de kommer att kunna förändra mycket, säger Katarina Malaga.
Tillverkning av cement orsaker koldioxidutsläpp - dels från att koldioxid frigörs ur den brända kalkstenen och dels från bränslet som används för att hetta upp stenen.
Produktion av ett ton cement kan ge utsläpp av 700-800 kilo koldioxid.
Globalt tillverkas omkring 4,5 miljarder ton cement per år, vilket orsakar koldioxidutsläpp på 2,7 miljarder ton eller 8 procent av de globala utsläppen.
RISE arbetar för att stärka svenskt samhälle och näringsliv genom forskning och innovation. För att lyckas krävs ett starkt internationellt engagemang.
– Vårt uppdrag är dubbelt: att hjälpa svenska innovationer att nå ut på internationella marknader och att attrahera kunskap och investeringar till Sverige, säger Eilert Johansson, chef för affärsutveckling på RISE. Men det handlar också om globala utmaningar, som klimatförändringar. När vi har lösningar som kan göra skillnad, vill vi dela med oss av dem för att göra världen bättre.
Ett exempel är samarbetet med Indien, där svenska företag bidrar med innovationer för att minska utsläppen i cementindustrin. Men det finns många andra exempel på internationella samarbeten, bland annat inom träteknik och godshantering. RISE deltar också i en lång rad forskningsprojekt inom EU:s ramprogram Horizon Europe.
Även globala företag har vänt sig till RISE för att få tillgång till svensk expertis. Till exempel har Apple samarbetat med RISE för att utveckla ett fiberbaserat material som kan ersätta plast i förpackningar.
– Den kompetens vi har kan fungera som en dörröppnare, som visar internationella aktörer att Sverige är rätt plats att investera i, säger Eilert Johansson.