På Finchley Road i London pågår ett av de mest spektakulära byggprojekten just nu – en unik byggnad med ett exoskelett av norsk Larvikit. Men klarar stenen de extrema kraven? För att säkerställa hållbarhet och kvalitet genomgår den avancerade tester hos RISE, där den utsätts för allt från brand och väder till tunga mekaniska påfrestningar.
Bild: Byggprojektet på Finchley Road och Henrik Paulsen på Lundhs
Finchley Road är ett spektakulärt bostadsprojekt som utmärker sig genom högkvalitativt hantverk och innovativa arkitektoniska samt strukturella lösningar. Bakom projektet står den brittiska ingenjörsfirman Webb Yates, som har profilerat sig genom att skapa banbrytande byggnader med nytänkande materialval och konstruktioner. Denna gång landade materialvalet på den norska naturstenen Larvikit, som tillhandahålls av Norges ledande leverantör av natursten, Lundhs.
– Larvikit utmärker sig genom sin unika struktur och hållbarhet, men det krävs noggrann analys och provning för att säkerställa att den inte bara möter estetiska krav, utan även är hållbar och långlivad i den krävande byggnadskonstruktionen, säger Henrik Paulsen, Sales Executive på Lundhs.
”Noggrann testning är avgörande”
För att säkerställa att den norska stenen uppfyller de höga kraven på hållbarhet och kvalitet valde Lundhs att samarbeta med RISE, som bland annat testar stenens motståndskraft mot brand, väder, mekaniska påfrestningar och olika temperaturförändringar. Genom att noggrant analysera stenens långsiktiga hållbarhet kan man säkerställa att byggnader kommer att stå emot de påfrestningar som kan uppstå i en modern stadsomgivning.
– Testning av stenen är avgörande för att vårt material ska godkännas för användning i projektet. Vi valde RISE eftersom vi har god erfarenhet av deras flexibilitet och förmåga att utföra kvalitativa tester på kort varsel. Dessutom har de kapacitet att göra testerna vi behövde snabbt, säger Henrik Paulsen.
Innovation och kunskapsutbyte i fokus
Byggbranschen och forskningsvärlden genomgår en spännande utveckling, där nya idéer och material testas i praktiken. Ett exempel på detta är samarbetet i Finchley Road-projektet, där naturstenens potential utforskas på ett nytänkande sätt.
– Det är inspirerande att se hur traditionella byggmetoder utmanas och utvecklas. Det gynnar hela branschen, säger Björn Schouenborg, forskare och naturstensexpert på RISE, som i fjol bjöds in av Webb Yates för att föreläsa just om naturstenens möjligheter inom modern arkitektur, som del av deras satsning på innovativa lösningar.
Efterfrågan på natursten ökar
Med en växande medvetenhet om hållbarhet och miljövänliga byggmaterial, ökar efterfrågan på natursten. Natursten är det byggnadsmaterial som har lägst klimatpåverkan i alla kategorier, i synnerhet om man beaktar dess långa livslängd. Men att bygga med natursten erbjuder även flera andra fördelar: hållbarhet, estetisk skönhet, lågt underhåll och värdeökning.
– Allt fler väljer att använda natursten i byggprojekt. Natursten är ett tidlöst material som kan förbättra både byggnader och landskap, samtidigt som det kräver minimalt underhåll och har en mindre miljöpåverkan än andra material, säger Björn Schouenborg.
Vill du veta mer?
Kontakta oss gärna om du vill veta mer om provning av natursten och hur vi kan samarbeta med just dig.