Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Photo of a researcher sitting at a split-themed desk. The left side, with a warm glow, has stacks of papers, books, and old research tools. In contrast, the right side is illuminated in a cold, digital light, with a computer screen showing AI algorithms
Foto: Dall-E 3

AI i UX Research - Vän eller fiende?

Nyligen hade jag äran att facilitera en workshop med 44 forskare från avdelningen Prototypande Samhälle på RISE. Syftet var att genom flera hands-on övningar experminentera och reflektera hur generativ AI påverkar vår värld av research och design. Medan AI erbjuder oändliga möjligheter, finns det viktiga avvägningar som behöver beaktas.

De stora fördelarna med AI i UX Research 

De flesta av oss vet att vissa delar av design och research kan vara tidskrävande. Vem vill tillbringa timmar med att noggrant transkribera en intervju när ett AI-verktyg kan göra det i realtid? Eller tänk på hur mycket tid som kan sparas genom att låta ett AI sammanfatta intressanta artiklar och papers som är relevanta för oss. Denna effektivitet kan ge oss mer tid att fokusera på att skapa och finjustera våra idéer. Eller?

Riskerar vi att förlora något värdefullt? 

Under vår workshop lyfte vi dock en intressant tanke. Genom att snabba upp processen med AI, riskerar vi då att missa värdefulla insikter? Ibland kan det vara under de mest tidskrävande stunderna, som när vi granskar rådata eller transkriberar, som de mest insiktsfulla ögonblicken uppenbarar sig. Kan vi verkligen lita på att AI fångar dessa nyanserade, mänskliga insikter?

Risken finns att om vi förlitar oss för mycket på AI-systemens algoritmer och mönsterigenkänning så missar vi att kläcka de verkligt banbrytande och innovativa idéerna. AI är grym på att följa instruktionerna den fått, men saknar förmågan att "känna" vad som känns rätt i en given designkontext.

Vidare så kan AI missa den kulturella, historiska eller sociala kontexten där viktiga nyanser är avgörande för en designprocess. Och riskerar dessutom att förstärka fördomar eller osäkerheter i den data de tränas på, vilket i sin tur kan leda till designbeslut som inte är inkluderande eller rättvisa. 

En blandning av sött och salt

AI har utan tvekan en plats inom UX research och design. Men som med alla verktyg, behöver vi vara medvetna om dess begränsningar. Trots framstegen inom AI är det fortfarande svårt för maskiner att fullt ut förstå mänskliga känslor och reaktioner. (Superviktigt för god användarupplevelse!) 

Kanske är svaret inte att välja mellan människa och maskin, utan att hitta rätt balans där teknik kompletterar den mänskliga skickligheten.

Johan Rindborg, Usability Researcher

Kontakta mig för frågor, AI-tips eller workshopidéer

Om du tyckte läsningen var intressant är det bara att höra av sig till mig med funderingar. Kanske vet du om något coolt AI-verktyg jag måste prova?

Johan Rindborg

Usability researcher

+46 73 053 35 49

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.