Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Hur mycket energi använder svenska datacenter då? En droppe i hinken

En droppe i hinken

Hur mycket energi använder svenska datacenter då? Nyligen släpptes rapporten ”Energy Use in Data Centers and Digital System”, skriven av oss på RISE datacenter ICE, för Energimyndigheten. Här reder vi ut hur svenska datacenters energianvändning ser ut, nu och framöver.

Sverige är en attraktiv destination för investeringar i datacenter tack vare sitt kalla klimat, pålitliga strömförsörjning, kvalificerade arbetskraft och välutvecklade bredbandsinfrastruktur. De senaste förändringarna i skattelagstiftningen har dock påverkat landets rykte om politisk stabilitet.

Hur många datacenter finns det i Sverige?

Enligt en rapport från Radar från 2020 fanns det 2 275 datacenter, jämfört med 3 150 år 2016 enligt en uppskattning av Boston Consulting Group. Trenden är en minskning av små datacenter (mindre än 0,3 MW) och en ökning av mycket stora datacenter (större än 10 MW), med åtta hyperstora datacenter 2020 och 11 från och med 2022. Microsoft har öppnat tre nya datacenter i Gävle/Sandviken, medan Amazon Web Services och Eco Datacenter nu utnyttjas mer fullt ut.

Utveckling av energianvändning

Den totala energianvändningen för datacenter i Sverige uppskattades av Radar till 2,4 TWh per år med en medeleffekt på 276 MW år 2020, vilket endast är 0,5 % av landets totala energianvändning på 532 TWh. Som jämförelse använde industrin runt 140 TWh, så jag tror att datacenter är en droppe i hinken. Radars uppskattningar för det totala antalet datacenter och deras storleksfördelning verkar balanserade och rimliga.

Hur ser energianvändningen ut nu?

För att förutsäga energiförbrukning uppskattade Radar en årlig tillväxttakt på 13 % i MW. Denna tillväxttakt är högre än det globala genomsnittet på 1.5–8 % som rapporterats av International Energy Agency (IEA) från 2015 till 2021, trots en 260 % ökning av beräkningsbelastningar. Med IEA:s tillväxttakt som utgångspunkt är den uppskattade ökningen av energiförbrukningen från 2020 till 2022 i Sverige 2,8 TWh för en 8 % årlig tillväxttakt, medan Radars genomsnittliga årliga tillväxttakt på 13 % resulterar i 3,2 TWh per år för 2022.

Tillväxttakten för hyperstora datacenter i Sverige verkar dock fortfarande vara högre än det globala genomsnittet, eftersom AWS är i full drift, fyra nya Microsoft-anläggningar kommer online och moln- och HPC-laster migrerar från andra delar av Europa. Det får mig att tro att energianvändningen nu år 2022 är närmare 3,2 TWh per år.

Sammantaget blomstrar datacentermarknaden i Sverige, och den förväntas fortsätta växa i framtiden, tror jag. Landets gynnsamma förutsättningar gör det till en attraktiv destination för både lokala och internationella investerare. Politiker måste dock ta itu med de senaste förändringarna i skattelagstiftningen för att säkerställa att Sverige behåller sitt rykte som en politiskt stabil plats för datacenter, anser jag.

RISE hjälper dig gärna

Vi på ICE datacenter hjälper dig gärna om fler frågor om datacenter och energianvändning dyker upp — hör av dig om du har några frågor!

CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.