Elenor Bernelow Loyd
Vice President Total Defence
Kontakta ElenorVi lever i en tid där vi påverkas av och behöver hantera flera samhällsutmaningar samtidigt. Det ställer stora krav på hur vi strukturerat lyfter och löser målkonflikter.
Den 16 maj lämnade RISE in ett inspel till utredningen ”Livsmedelberedskap för en ny tid”, med synpunkter och förslag som vi ser är avgörande på både kort och lång sikt för en stark svensk livsmedelsberedskap.
Beredskapsfrågan behöver hanteras tillsammans med klimat- och biodiversitetsfrågor och andra stora samhällsutmaningar. Vi behöver även kunna väga av både de lokala, nationella och globala perspektiven och vi behöver bygga ett samhälle som är både robust och resilient.
En viktig del i det robusta och resilienta samhället är en svensk livsmedelsbransch som är både lönsam och konkurrenskraftig. För att upprätthålla en fungerande livsmedelsproduktion behöver vi även säkerställa andra samhällsviktiga funktioner som energi-och vattenförsörjning, IT, telekommunikationer, betalsystem, transporter och logistik för att nämna några funktioner.
De utmaningar vi står inför nu har det gemensamt, att en enskild aktör inte kan lösa dem på egen hand. Här ser vi att RISE kan ta en viktig roll. Vår styrka är att vi kombinerar djup och tillämpad forskning med en kunskap om hur man arbetar tvärdisciplinärt, konkret och koordinerande. RISE har ett uppdrag från staten "Att vara internationellt konkurrenskraftiga och att verka för hållbar tillväxt i Sverige genom att stärka näringslivets konkurrenskraft och förnyelse, samt att främja offentlig sektors förnyelse och förmåga att bidra till lösningar på samhällets utmaningar tillsammans med näringslivet”*. RISE har en lång tradition av att samverka med både det offentliga och näringslivet, och där vi har breda kontaktnät. Vi ser därför att RISE både kan och ska bidra i arbetet att rusta Sverige kring en Livsmedelsberedskap för en ny tid.
Här följer några centrala synpunkter från vårt inspel:
Sambandsfunktionen skulle kunna:
En av de viktigaste sakerna som vi ser för att skapa ökad konkurrenskraft och resiliens är förbättrad kunskapsöverföring från forskning till tillämpning. Ett exempel är RISE pågående uppbyggnad av ett kunskapsnav för animalieproduktion. Vi ser ett stort värde av en kunskapsmäklande funktion för att:
RISE förordar därför en sambandsfunktion i första hand för kommunernas samordningsbehov av livsmedelsförsörjning. En sådan funktion saknas idag och ligger inte i någon myndighets uppdrag. RISE tar gärna rollen som nationell samordnare tillsammans med andra relevanta aktörer. RISE driver idag flera koordinerande verksamheter, exempelvis SAMLA Sverige och Måltid Sverige, där vi även bidrar regionalt med vår forsknings- och innovationskompetens. Dessa insatser skulle kunna byggas vidare på med finansiering och nationellt uppdrag.
*https://www.regeringen.se/myndigheter-med-flera/rise-research-institutes-of-sweden-ab-rise/