Viktor Lundmark
Projektledare
Kontakta ViktorI september deltog flera forskare och experter från RISE i den 14:e upplagan av LCA FOOD 2024 i Barcelona. Konferensen samlade hundratals yrkesverksamma från akademi, industri och offentlig sektor för att diskutera hållbara livsmedelssystem och nya metoder inom livscykelanalys (LCA).
Flera föredrag och posters fokuserade på metodutveckling och tillämpningar inom LCA för biologisk mångfald. Diskussionerna rörde både bedömning av negativ påverkan och hur agroekologiska principer, jordhälsa och ekosystemtjänster kan integreras i LCA. Störst fokus låg på terrestra ekosystem och landbaserad livsmedelsproduktion, men även nya metoder för att bedöma biodiversitetspåverkan på vattenbruk och fiske var på agendan.
Många presentationer diskuterade metoder för att inkludera förändrad markanvändning (land use change) i bedömning av miljöpåverkan. Svårigheten med spårbarhet i livsmedelskedjor och hur detta kan lösas var också ett hett ämne. Dessa frågor är särskilt aktuella med ny och kommande lagstiftning, såsom EU:s avskogningsförordning (EUDR) och SBTi FLAG riktlinjer.
Nutritionsaspekten och hur den integreras i LCA-modeller var en återkommande fråga under konferensen. Detta inkluderade utveckling av nya indikatorer och verktyg som kan mäta både miljöpåverkan och näringsvärde, för att få en mer holistisk bild av livsmedels påverkan på både miljö och hälsa.
RISE Biodiversitetsdatabas för Livsmedel: Karin Morell presenterade RISE Biodiversitetsdatabas för livsmedel, som sedan hösten 2023 ger användarna möjlighet att börja räkna på sin biodiversitetspåverkan (ett komplement till RISE Klimatdatabas). Presentationen handlade om hur databasen utvecklades, utmaningar med arbetet och avslutade med utblick till det nuvarande fortsättningsprojektet och nästa steg för att exempelvis fånga fler aspekter utöver markanvändning, inkludera fler livsmedel och att tillämpa databasen i olika fallstudier tillsammans med projektparterna Coop Sverige och Compass Group Sverige. Projektet finansieras av FORMAS.
LCA för Odling och Processning av Tång: Anna Axelsson presenterade en LCA på odling och processning av tång för humankonsumtion. Studien som presenterades var ett uppdrag av den svenska tångproducenten Nordic SeaFarm och omfattade deras nyligen etablerade produktion av grönalgen Ulva fenestrata, även kallad “havssallat”. Under presentationen framgick att tång har betydligt lägre klimatavtryck än den sjömat vi traditionellt konsumerar i Sverige, men att det också finns förbättringsmöjligheter inför en eventuell framtida uppskalning av produktionen. Dessutom är det viktigt att öka kunskapen kring näringsprofilen och vad en ökad konsumtion av tång kan få för effekter ur ett hälsoperspektiv.
Klimatavtryck av Vildsvinskött: Danira Behaderovic presenterade resultat från det av Jordbruksverket finansierade projektet ”Klimatavtryck av vildsvinskött”. Viltkött har länge ansetts ha låga eller inga klimatpåverkande utsläpp, då vilt är en naturlig del av ekosystemet, men få studier har faktiskt undersökt frågan. I projektet beräknades klimatavtrycket genom att inkludera alla antropogena utsläpp kopplade till jakten och gav då en annan bild av växthusgasutsläppen.
Multi Criteria Decision Analysis (MCDA): Mehran Rad presenterade resultat från Horizon2020 projektet FAIRCHAIN: "LCA to feed multi-criteria sustainability assessment of intermediate food value chains". Presentationen beskriver hur Multi Criteria Decision Analysis (MCDA) kan användas som ett verktyg för att ge konkreta rekommendationer på hur en ny innovation kan implementeras i en värdekedja på ett hållbart sätt. Forskningen fokuserar på intermediära ("medellånga") värdekedjor för mejeriprodukter samt frukt och grönsaksbaserade produkter. I sitt arbete har Pegah Amani, Karin Östergren och Mehran Rad tillsammans med övriga projektpartner tagit fram ett arbetssätt för att både identifiera relevanta hållbarhetsindikatorer och utvecklat MCDA-modeller för att bedöma hållbarheten med hänsyn till miljöaspekter (LCA), men också till sociala och ekonomiska aspekter.
Sustainability Trade-Offs: Designing Alternative Pea Proteins Production Lines in Sweden and Denmark: Edoardo Desiderio presenterade resultat i en poster om från ett examensarbete som genomfördes i samarbete mellan RISE och Turins universitet i Italien, inom ramen för centrumbildningen FINEST. Arbetet, med titeln "Sustainability Trade-Offs: Designing Alternative Pea Proteins Production Lines in Sweden and Denmark", fokuserade på att jämföra olika efterbehandlingsscenarier för ärtproteinkoncentrat och -isolat genom en livscykelanalys (LCA) i Sverige och Danmark. Resultaten visade att elektrostatisk separation och ultrafiltrering var de mest miljömässigt hållbara metoderna för efterbehandling. Studien understryker hur viktigt det är att beakta regionala energimixar och regelverk vid bedömning av livsmedelsbearbetningens miljöpåverkan.
Konferensen organiserades av IRTA och Universitat de Barcelona och erbjöd en plattform för att dela insikter och innovationer inom hållbara livsmedelssystem.