Eva Stattin
Projektledare
Kontakta EvaNyligen hemkommen från ISPIM:s årliga konferens om innovationsledning snurrar min hjärna av intryck, inspiration och idéer, men också frågor som söker sina svar. En särskild fråga, som snurrar med extra hög frekvens, handlar om de kompetenser och förmågor som efterfrågas för att orkestrera missionsdrivna innovationsekosystem.
International Society for Professional Innovation Management (ISPIM) är en internationell plattform för innovationsledare verksamma inom forskning, industri, konsultverksamhet och offentlig sektor över hela världen. Den årliga konferensen samlar över 500 personer från 40 olika länder kring presentationer av forskningsresultat, praktiska fallstudier, paneldiskussioner och workshops, där praktiska, taktiska och strategiska innovationsledningsfrågor dryftas. I år var temat ”innovation och cirkulär ekonomi”. Många av de närmare 300 presentationerna kretsade därför kring kopplingarna mellan hållbarhet, cirkulär ekonomi och innovation.
I programmet för ISPIM-konferensen kunde man också finna många sessioner som på olika sätt behandlar frågor om orkestrering av innovationsekosystem. I detta sammanhang är innovationsledarens roll ett område av särskilt intresse. Dels för att jag själv, tillsammans med Jenny Janhager Stier, forskare vid KTH, presenterade en forskningsartikel på ämnet. Dels för att jag liksom många andra konstaterar att innovationsledaren har en nyckelroll i att skapa, driva och utveckla innovationsekosystem där olika aktörer, kompetenser och discipliner samverkar för innovation.
I en av konferensens workshops frågade vi oss vilka egenskaper, förmågor och kompetenser som personen som ska orkestrera innovationsekosystem behöver ha. Uppgiften var att sammanfatta och beskriva innovationsledaren för innovationsekosystem i form av en persona. Diskussionen var intensiv och listan blev snabbt lång. Efter en stunds överläggning presenterade vi vår persona som ”T-shaped Tina”.
Tina är en inspirerande och diplomatisk person med exceptionellt god kommunikativ förmåga; en sann storyteller. Hon är också modig och djärv. Hon är bra på att etablera och upprätthålla relationer. Hon har neutral och utan partsintressen samtidigt som hon skapar tillit genom att kunna relatera till såväl enskilda aktörers behov som intressen och behov som gäller för innovationsekosystemet som helhet. Hon är nyfiken och söker hela tiden efter information och ny kunskap som kan användas för att engagera och involvera. Detta gör hon så bra att andra uppfattar det som att hon har ögon och öron överallt och dessutom förmågan att se runt hörn och fånga upp sådant som är bortom horisonten för de flesta andra. Samtidigt som hon är en generalist med gränsöverskridande kunskaper och kompetenser har hon djup kunskap, både i sakfrågor och i de system och processer som är specifika för den eller de discipliner som ryms inom innovationsekosystemet.
Hon kan både identifiera och undanröja hinder som står i vägen för utveckling och innovation. Hennes verktygslåda är fylld till brädden med metoder som både resonerar med och fångar upp intellektuella som känslomässiga behov hos alla som behöver involveras för att innovationsekosystemet ska fungera. Hon vet alltid vilken metod som är bäst för att driva processen framåt, engagera och involvera. Dessutom vet hon både när och av vem beslut behöver tas och förankras för att innovation ska hända.
Då kan man fråga sig: Finns denna superkvinna och var hittar man henne i så fall?
Vi var många som tillsammans formade beskrivningen av de egenskaper och förmågor som behövs för att framgångsrikt orkestrera innovationsekosystem. Vi ställdes också inför frågan hur många som känner igen sig i beskrivningen av T-shaped Tina. De flesta av oss kunde identifiera oss i lite av varje på listan och kunde med det också konstatera att det är därför vi jobbar med det vi gör. Samtidigt var vi eniga i att om beskrivningen skulle omsättas i en kravlista, för låt säga en platsannons, finns det inte någon enskild individ som kan möta samtliga av kraven. Vi konstaterade därmed att innovationsledning kräver samspel mellan formella och informella ledare som är spridda i innovationsekosystemet i så kallat distribuerat ledarskap. Det finns inte någon enskild person, som kan eller ska ansvara för allt. Den enskilda individen som ingår i laget behöver dock ha förmåga att kunna jobba både på bredden och djupet.
Jag har förmånen att få jobba med att utveckla förmågan till innovation hos både individer och i organisationer. Att få göra detta tillsammans med kollegorna på RISE och i nätverken som föreningar som Innovationsledarna och ISPIM erbjuder är en ynnest. Den bredd av kunskap och erfarenheter som finns i dessa nätverk är guld värd.
I år firar yrkesföreningen Innovationsledarna tio år. Under de år som gått har föreningens medlemmar format beskrivningen av yrkesrollen och nu är det också möjligt att certifiera sig som Innovationsledare. De som certifierat sig vittnar om att certifieringen ger dem en tydligare yrkesroll med ett större mandat i den organisation där de verkar.
Något som jag är nyfiken på att veta mer om är vad som finns att lära och utveckla kring de innovationsledare som har ansvaret att leda och organisera innovation i samverkan mellan organisationer. Inte minst vill jag bättre förstå innovationsledarens roll i orkestreringen av missionsorienterade innovationsekosystem, där de samverkande aktörerna söker efter nya sätt att möta samhälleliga utmaningar.
Att vi lyckas skapa innovationsekosystem där olika kompetenser och discipliner, från olika domäner och sektorer, möts för att innovera tillsammans är avgörande för en hållbar samhällsutveckling. Extra viktigt tror jag att det är att vi både vågar och orkar med att samverka i missionsorienterade innovationsekosystem, där fokus ligger på att tillsammans möta samhälleliga utmaningar snarare än vem som vinner vad rent affärsmässigt. Om vi bara har lite tålamod och lyckas vi med det tror jag att uppslagen för nya affärer kommer av sig självt. Här har vi mycket kvar att lära!
Så, samtidigt som jag lutar mig tillbaka på insikten från ISPIM om att det här med att orkestrera innovation i samverkan inte är något man kan göra på egen hand (vilket jag till och från kan känna är ett ansvar som vilar på mina axlar), lutar jag mig framåt för att fortsätta utforska var T-shaped Tina finns. Inte minst vill jag ta reda på mer om vad och vilka hon behöver omkring sig för att komma till sin rätt. Jag tror nämligen att vi har all anledning att säkerställa att Tina och alla andra i denna unga yrkesroll får rätt stöd, dels för att verka såväl inom organisationer som i bred samverkan organisationer emellan. Dels för att kunna engagera och involvera och driva arbetet som skapar förutsättningar för förnyelse, omställning och innovation i samverkan möjlig.
Ett tillfälle för att prata mer om detta tillsammans med mig och andra innovationsledare är vid Innovationsledarnas tioårsjubileum den 12 september, då vi på RISE är värd för eventet. Bland andra kommer min kollega Ingrid Kihlander att dela erfarenheter från företag och organisationer som strävar efter ett systematiskt förhållningssätt till innovationsledning hämtade ur boken ”Changing the Dynamics and Impact of Innovation Management - A Systems Approach and the ISO-standard” Hoppas vi ses där och då!