Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Landskap med rapsfält under en blå himmel

Vi behöver en livsmedelsstrategi som utvecklar matsystemet

I slutet av april lämnade RISE ett inspel till livsmedelsstrategin 2.0 med, vad vi är övertygade om, som behövs för ett förbättrat, stärkt och moderniserat matsystem som fungerar även när det svänger i omvärlden.

Klara Båth, avdelningschef Jordbruk och livsmedel

Som alla känner till lever vi en tid där vi på olika sätt påverkas av flera samhällsutmaningar. Vi behöver hantera klimat- och hållbarhetsfrågorna, se till att samhället är resilient vid kris och vi behöver en svensk livsmedelsbransch som är både lönsam och konkurrenskraftig.

Visste du att hälften av all mat, varannan tugga vi äter är importerad från ett annat land? Om man dessutom skulle ta hänsyn till de produkter som i sin tur är beroende av utländska insatsvaror skulle andelen mat producerad i Sverige vara ännu lägre. Det, trots politiska ambitioner om att vi ska ha en högre grad av inhemsk livsmedelsproduktion och ett växtkraftigt svenskt jordbruk. Det betyder att i tid av pandemi, klimatförändringar och, som det senaste året, krig i Europa, så sätts hela vår nationella försörjningsförmåga på prov. Att vi ska ha mat för dagen även i kris gör livsmedelsförsörjning till en viktig del av det civila försvaret och den nya livsmedelsstrategin.

På RISE jobbar vi med flera områden som har betydelse för ökad resiliens och krisberedskap, till exempel projekt som Livsmedel och dricksvatten i krisberedskap och civilt försvar och Växtnäring i osäkra tider som jag och mina medarbetare presenterade för landsbygdsministern när han var på besök hos oss i Uppsala. Vi passade även på att berätta om RISE inspel till den nya livsmedelsstrategin 2.0 som i korthet innebär följande tre huvudområden:  

  • Stärk den tillämpade jordbruks- och livsmedelsforskningen. Tillämpad forskning har en nyckelroll att spela när nya produkter och tjänster inom primärproduktion, industri och offentlig sektor tas fram. En förstärkt koppling mellan jordbruks- och livsmedelsforskning och innovation behövs. Här har RISE en viktig uppgift redan idag, men vi skulle kunna göra mer om vi får ett större basanslag som linjerar med andra europeiska institut samt långsiktig finansiering av för livsmedelsbranschen relevanta test- och demomiljöer.
  • Modernisera det nationella och regionala innovationssystemet. Som många andra aktörer i matsystemet ser vi ett behov av att modernisera dagens komplexa och svårnavigerade innovationssystem. Vi framhåller behovet av tydliga regionala utvecklingsnoder för jordbruk och livsmedel som samordnas nationellt. RISE tar gärna rollen som nationell samordnare tillsammans med andra aktörer. Vi kan även bidra regionalt med vår innovationskompetens. Nationella stödfunktioner som RISE driver idag, så som SAMLA Sverige och Måltid Sverige, skulle kunna vidareutvecklas genom central finansiering.
  • Förbättra kunskap- och kompetensöverföring mellan forskning, livsmedelsnäring och civilt försvar. En av de viktigaste sakerna som jag ser för att skapa ökad konkurrenskraft och resiliens är förbättrad kunskapsöverföring från forskning till tillämpning. Ett exempel är RISE pågående uppbyggnad av ett kunskapsnav för animalieproduktion. Andra områden där kunskapsnav skulle kunna göra skillnad är inom livsmedelsförädling, livsmedelsberedskap digitaliserat jordbruk.

Utöver detta föreslår vi att Regeringen förtydligar RISE uppdrag som innovationspartner samt ger ekonomiska förutsättningar för att tillgängliggöra vår befintliga klimatdatabas för livsmedel för de företag och verksamheter som önskar det. Med ett utökat uppdrag kan vi både tillgängliggöra klimatdata för fler och vidareutveckla plattformen inom andra viktiga miljö- och hållbarhetsområden så som markanvändning, biodiversitet och djurvälfärd.  

Ladda ner hela inspelet här.

CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Pressmeddelande

Ministerbesök vid RISE testbäddar för svenskt jordbruk

Expertis

Livsmedel och dricksvatten -totalförsvar

Trygg och säker försörjning av livsmedel och dricksvatten är nödvändigt för människors liv och hälsa. Det är grundläggande i såväl fredstida kriser som under höjd beredskap och ytterst i krig.
Expertis

RISE klimatdatabas för livsmedel

Klimatdatabasen används för att öka medvetenheten om olika livsmedels klimatpåverkan och bidra i klimatomställningen från vår konsumtion och produktion av mat.
Projekt

Växtnäring i osäkra tider

Klimatkrisen, Corona-pandemin och kriget i Ukraina har belyst sårbarheten i svensk livsmedelsförsörjning. Lantbrukets insatsmedel importeras i hög grad från en global marknad och all handelsgödsel som används i det svenska lantbru…
Projekt

Fortsatt utveckling av biodiversitetsdatabas för livsmedel

I detta projekt bygger vi vidare på en databas som synliggör olika livsmedels inverkan på den biologiska mångfalden* ungefär som en motsvarighet till RISE klimatdatabas för livsmedel.
Projekt

SAMLA – SAMutveckling för Livsmedelsbranschens Acceleration

Med väl utvecklad infrastruktur för innovation kan Sverige visa vägen till framtidens livsmedelssystem! I SAMLA förenas, förstärks & kompletteras de innovationsstödjande verksamheter som finns regionalt och nationellt. Så ges …
Nätverk

Måltid Sverige

Måltid Sverige är ett nationellt kunskapsnav för måltider i skola, vård och omsorg. Syftet är att lyfta och utveckla offentliga måltider i Sverige, genom livslångt lärande, nätverk samt forsknings- och utvecklingsprojekt.