Kontaktperson
Slutseminarium: Uppskalning av svenska proteingrödor
I detta projekt har vi undersökt vilka insatser som behövs för att skala upp odlingen av baljväxter i Sverige med syftet att möta en ökad efterfrågan på svenska vegetabiliska proteiner.
I Sverige finns en stor potential inom odling, förädling och export av växtbaserade livsmedel. Idag är odlingen av baljväxter till livsmedel huvudsakligen småskalig. En ökad kunskap om odlingen av baljväxter på gårdsnivå, förbättrade odlingstekniker och tillgängliggörande av insatsmedel innebär att lantbruket och förädlingsindustrin kan gå från småskaligt till storskaligt.
I projektet har vi arbetat tillsammans med forskare, odlare och livsmedelsproducenter. Under 2022 och 2023 genomfördes fältförsök med odling av linser, sötlupin och kikärter i Skåne och på Öland. Fältförsöken bestod av sortförsök och selektivitetstest av ogräsmedel. Torkförsök genomfördes vid RISE mobila labbtork. I projektet har bl.a. en odlingsmanual tagits fram.
Den 4 december är du välkommen till ett slutseminarium där du kan lyssna till projektets resultat och hör företagen berätta kring möjlig framtida utveckling. Du kommer bland annat att få ta del av tips och råd kring odlings- och växtskyddsstrategi för lins, kikärt och sötlupin, samt torkning och olika sorter. Även projektet Skånebönan kommer att presenteras.
Program (pdf, 3.74 MB)
9:00 Introduktion
Johanna Olsson (RISE) introducerar projektet och samarbetet
09.10 Fältförsöken och odling på gård
Fredrik Fogelberg (RISE) berättar om fältförsöken med linser, sötlupin och kikärt och Frank Botermans (lantbrukare) berättar om odling av linser på gård
09.30 Odlingskalkyl
Camilla Persson (RISE) berättar om den odlingskalkyl för proteingrödor som tagits fram i projektet
09.40 Var vill vi vara om 3-5 år?
Från böna till bordet Håkan Jonsson (KÖPT)
10.00 Fikapaus
10.20 Hur ska affären utvecklas framåt - ICAs perspektiv?
Louise Lyckvik (ICA)
10.30 Hur ska affären utvecklas framåt - utifrån projektets resultat?
Fredrik Holmgren Holm (RISE)
10.40 Torkning av baljväxter
Hugo Westlin (RISE) berättar om de torkförsök som genomförts i projektet samt ger råd kring hur baljväxter ska torkas
11.00 Skånebönan
Hanna Savola (Livsmedelsakademin) berättar om kraftsamlingen kring prioriterade insatser för att öka odlingen och förädlingen av svenska baljväxter till livsmedel
11.20 Gemensam diskussion, avslutande sammanfattning och avslut
Johanna Olsson (RISE) och Diana Bengtsson (Lantmännen)
12.00 Gemensam lunch
Projektet bjuder!
13.00 Avslutning