Om LowCoBio – intervju med projektledare Linda Sandström
05 mars 2025, 15:06
Projektet LowCoBio syftar till att påskynda kommersialiseringen av förnybara bränslen från bioolja genom att ta itu med två viktiga utmaningar – att förbättra produktionsprocesserna och lösa korrosionsproblem. Vi träffade Linda Sandström på RISE, som leder LowCoBio-projektet, för att ta reda på mer.

På vilket sätt hindrar de nuvarande produktionsprocesserna och korrosionsproblemen kommersialiseringen av förnybara bränslen som tillverkas av bioolja?
– Biooljans egenskaper skiljer sig ganska mycket från fossila oljors, och processerna för bränsleproduktion måste anpassas därefter. Korrosion är en aspekt som måste förstås väl innan storskalig implementering kan äga rum.
Varifrån kom idén till det här projektet?
– Den kom från diskussioner mellan forskare inom bioolja och korrosion, där vi insåg att vi behövde lära oss mer av varandra och arbeta tillsammans för att föra detta forskningsområde framåt.
Det finns sju partners i det här projektet - kan du kort beskriva era olika tillvägagångssätt och expertis?
– Vi är fyra akademiska partners/forskningsinstitut i detta projekt. RISE, VTT och CNRS har alla lång erfarenhet av biooljor, uppgradering av biooljor och teknoekonomisk utvärdering av dessa processer, medan det franska korrosionsinstitutet, som namnet antyder, är korrosionsexperter som i detta projekt kommer att samarbeta med korrosionsexperter från RISE. Våra industriella partners täcker hela värdekedjan. Valmet producerar katalytisk pyrolysolja i demoskala, och Envigas producerar biokol, med pyrolysolja som biprodukt. De kommer att bidra med både faktiska biooljor och pyrolysrelaterad expertis till projektet. Industeel (dotterbolag till ArcelorMittal) är en producent av högkvalitativt stål, och de kommer att bidra med expertis relaterad till stålmaterial. Utöver projektpartnerna har vi också en stark rådgivande kommitté med representanter från både industrin och den akademiska världen.
LowCoBio lanserades i januari 2025 – vad har hänt inom projektet hittills och vad kommer att vara projektets huvudfokus under året?
– Hittills har vi valt ut relevanta biomassaråvaror som ska ingå i projektet. Under 2025 kommer dessa biomassor att pyrolyseras till biooljor i en screeningstudie, både som de tas emot och efter olika förbehandlingar. Förhoppningen är att förbehandlingarna både ska minska korrosiviteten hos de biooljor som produceras och förbättra utbytet och kvaliteten hos den slutliga biobränsleprodukten.