Kontaktperson
Björn Ringselle
Forskare
Kontakta BjörnI projektet ska vi studera om precisionssådd kan leda till friskare och mer konkurrenskraftiga spannmålsplantor så att man kan bruka lägre utsädesmängd och mindre växtskydd och därigenom få bättre odlingsekonomi samtidigt som miljöpåverkan minskar.
Sådd av spannmål kan förbättras med avseende på precision i x-, y-, och z-led. Låg precision innebär ojämn uppkomst och dåligt fördelade plantor vilket påverkar den interna konkurrensen i raden, grödans växtnäringsutnyttjande, konkurrenskraft mot ogräs och risken för sjukdomsangrepp vilket påverkar skördens kvalitet och kvantitet.
Syftet med projektet Precisionssådd som en del av ett integrerat växtskydd och odlingssystem i spannmål är att belägga om precisionssådd av spannmål gör det möjligt att med bibehållen skördenivå odla spannmål med lägre utsädesmängd och mindre omfattande växtskydd. Därigenom förbättras ekonomin i den svenska spannmålsodlingen. I projektet utvärderas en konceptmaskin för precisionssådd av spannmål i både parcellförsök med olika radavstånd och utsädesmängd och i storskaliga fältdemonstrationer. Projektet skulle därmed svara på om precisionssådd av spannmål är intressant som en del av integrerat växtskydd samt ge en ekonomisk och agronomisk analys av fördelarna och kostnaderna för precisionssådd av spannmål.
Precisionssådd som en del av ett integrerat växtskydd och odlingssystem i spannmål finansieras av JTI-stiftelsen och är ett samarbete mellan RISE Research Institutes of Sweden, HIR Skåne, Lantmännen och Väderstad. Flera av försöken kommer att utföras på Lantmännens framtidsgårdar Svalöv och Bjertorp. Väderstad bidrar med precisionssåddsmaskinen som in-kind.
Precisionssådd i spannmål
Pågående
Projektledare
3 år
4 632 000 SEK
Patrick Petersson (HIR Skåne), Carl-Fredrik Norling (Lantmännen), Nina Pettersson (Väderstad)
JTI-Stiftelsen (projektnummer JTI-24-82-028), In-kind från Lantmännen och Väderstad
Björn Ringselle Per-Anders Algerbo Fereshteh Pourazari Mikael Gilbertsson