Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

RISE bootcamp i mjukvaruutveckling

Bristen på mjukvaruutvecklare i Sverige och resten av världen är en utmaning som många företag kan skriva under på. RISE har under 2023 försökt bidra till lösningen med en bootcamp – en intensivutbildning där medarbetare från RISE fått delta för att stärka sina färdigheter i att utveckla kod. Bootcampen är ett sätt att hantera kompetensbristen internt och samtidigt bygga en lärande organisation, menar HR-direktör Annette Anjou. 

Den ökade efterfrågan på digitala lösningar och teknologiska innovationer har skapat en hög efterfrågan, och konkurrens, om kompetenta utvecklare. Många företag kämpar med att möta kompetensbehovet, likaså RISE.

– Min bedömning är att vi på RISE behöver ca 10-15 mjukvaruutvecklare de närmaste åren. Trots intensiva försök lyckas vi inte rekrytera dem, konkurrensen är för hård. Så varför inte kompetensutveckla våra befintliga medarbetare, i stället för att lägga resurser på nyrekryteringar som inte leder till anställning, säger Tor-Björn Minde, Enhetschef på RISE och initiativtagare till bootcamp i mjukvaruutveckling. 

En bootcamp för RISE behov

I november 2023 genomfördes en pilot av bootcamp, där 28 medarbetare från olika delar av organisationen deltog. Utbildningen skräddarsyddes utifrån RISE behov och leddes av medarbetare och experter på området - Thor Wikfeldt, Anastasiia Andriievska och Martin Simonsson. 

– Vi har alla tre arbetat i internationella projekt där vi utvecklat utbildningsmaterial för programmering i ”open source”-format. Bland annat EU-projektet ENCCS, som kompetensutvecklar industri, akademi och offentlig sektor i användningen av superdatorer, som jag idag leder. Vi har plockat moduler och material därifrån och satt ihop det till ett koncept som matchar RISE behov, säger Thor Wikfeldt, Forskare på RISE och lärare i bootcamp.

RISE bootcamp i mjukvaruutveckling genomfördes på halvtid i vecka 45 och 46, totalt 40 timmar. Thor berättar om upplägget:

– Vi delade upp bootcampen i två delar. Del ett fokuserade på grunderna i UNIX-skalet som är en kommandoradstolk, eller ett skal, som hjälper användaren att automatisera repetitiva uppgifter och kombinera mindre uppgifter till större arbetsflöden. Sedan gick vi igenom Python, det största programmeringsspråket i världen. Del två handlade om metoder kring kodutveckling – alla verktyg och best practices.

Det är en win-win-situation för både RISE som organisation och för medarbetaren som deltar

Bootcamp-konceptet tas vidare

Efter bootcampen gjordes intervjuer med deltagare och en enkät skickades ut. Resultatet av dessa visar att samtliga deltagare ser positivt på konceptet och majoriteten säger att de kommer att ha nytta av det de lärt sig i bootcamp i sina nuvarande roller. Nu hoppas vi kunna fortsätta med konceptet även under 2024, för att utöver mjukvaruutveckling även kunna möta andra kompetensbehov. 

- Förhoppningen är att vi ska kunna fortsätta med bootcamps på RISE, som ett sätt att både hantera kompetensbristen internt och bygga en lärande organisation. Det är en win-win-situation för både RISE som organisation och för medarbetaren som deltar, säger Annette Anjou.

Vid sidan av att vidareutveckla konceptet internt för medarbetare, vill vi på RISE också erbjuda bootcamps externt. Detta som en del i vårt arbete med att få vår forskning att nå ut i samhället och bli till kunskap och utveckling hos organisationer och individer. Därför har vi paketerat om bootcampen i mjukvaruutveckling till en utbildning som också erbjuds externt. Läs mer om detta utbildningserbjudande - med nytt namn "Bootcamp i kodutveckling och dataanalys" här.