En storm på andra sidan jorden. En strejk i en europeisk hamn. Förseningar som sprider sig som ringar på vattnet genom globala transportkedjor. När transportstörningar slår till krävs snabba beslut – men utan insyn i realtid famlar företag ofta i mörker.
Projektet Virtual Watch Tower förändrar spelplanen genom att koppla samman transportaktörer i en decentraliserad datadelningsmiljö – där varje part kontrollerar sin egen data.
I en värld där transportstörningar kan få stora ekonomiska och logistiska konsekvenser behövs bättre verktyg för att hantera osäkerhet i försörjningskedjan. Virtual Watch Tower (VWT) är ett initiativ som syftar till att ge företag och transportaktörer realtidsinsikter och tidiga varningar om störningar.
Ingen central aktör äger all information
Till skillnad från många befintliga logistikplattformar är VWT decentraliserat – det finns inte någon central aktör som äger all information. I stället är varje part med i datadelningsmiljön, med sitt eget Virtual Watch Tower, och delar endast data när det är relevant för en specifik transport.
– En nyckelfaktor i VWT:s struktur är att datadelning inte sker automatiskt eller centralt, utan initieras genom en fullmakt som utfärdas av transportköparen. Detta ger transportköpare kontroll över vilken information som delas och säkerställer att endast relevanta parter i en specifik transportkedja får tillgång till data, säger Mikael Lind, Senior Strategic Research Advisor, Safety & Transport på RISE.
I början av 2023 lanserades projektet Virtual Watch Towers, som ett samarbete mellan RISE och forskningsinstitutet A*STAR/IHPC i Singapore. I den första fasen samlades 23 partners, däribland varuägare, transportoperatörer, hamnar, forskningsinstitut och myndigheter.
Under början av 2025 växte pilotprojektet till att omfatta över 50 internationella aktörer och kan nu användas för att övervaka och analysera transportflöden i realtid.
Vi hoppas att VWT kan bygga en plattform för samarbete, driva innovation, hållbarhet och resiliens
“Snabbare och mer exakta uppgifter för beslutsfattande”
Projektets partners vittnar om det stora värdet av att vara en del av datadelningsmiljön som inte bara förbättrar informationsflödet utan också bygger resiliens.
– För oss som speditörer är delning av primärdata en game changer. Det gör att vi kan få snabbare och mer exakta uppgifter för bättre beslutsfattande samt mer precisa och riktade åtgärder vid störningar i logistikflödet. Effektiv datadelning är en nödvändighet för att hantera dagens utmaningar, säger Matilda Gustafsson, Change Manager & Sustainability Advocate på logistikföretaget Bertling Sweden.
Från varuägarsidan ser man också stora förtjänster med VWT.
– Som en tidig aktör i detta projekt var vi tydliga med att vi ville vara med och utveckla lösningar som löser verkliga problem. Vi hoppas att VWT kan bygga en plattform för samarbete, driva innovation, hållbarhet och resiliens. Vi tror att ett brett nätverk av starka partners kan öka chanserna för att detta ska få genomslag och bli en ny standard i branschen, säger Mårten Sondell, Logistics Innovation Manager på H&M.
Aktörerna ger också uttryck för att VWT ger möjlighet till att fatta snabba, flexibla och proaktiva beslut baserade på data snarare än reaktiva beslut baserade på otillräcklig information.
– Det handlar om att hålla våra löften till kunderna, inte nödvändigtvis genom att alltid hålla leveranstider, utan genom att ge korrekt och uppdaterad information så att vi kan sätta rätt förväntningar längre ner i värdekedjan, säger Stefan Wannes Väre, Manager Special Sea Services på Stora Enso.
För oss som speditörer är delning av primärdata en game changer
Nätverket utökas med fler aktörer
Våren 2025 går projektet in i nästa fas. Ett av de viktigaste stegen är förstås att utöka nätverket med fler aktörer och att fler ska implementera det i sin dagliga verksamhet.
Men det finns också andra viktiga delar.
– Vi har haft flera diskussioner med våra partners om vad nästa fas bör innehålla. Det finns en stark efterfrågan på att bygga ut funktioner för hållbarhetsrapportering och emissionsberäkningar, säger Mikael Lind.
VWT är byggt för att fungera som en ”public good” – likt en fyr som hjälper alla aktörer att navigera och samverka säkert i komplexa försörjningskedjor – vilket innebär att man i förlängningen också behöver hitta en långsiktig förvaltningsform.
– Vi har nu byggt en stark community där aktörer inom transportsektorn ser värdet av att dela data och samverka på ett sätt som tidigare varit svårt att föreställa sig. Nästa steg handlar om att etablera en hållbar organisationsform och att skala upp användningen. Potentialen är enorm, och det vi gör nu kan bli en global standard för hur försörjningskedjor hanteras mer effektivt, hållbart och transparent, säger Mikael Lind.
Ett projekt som VWT ligger i linje med RISE uppdrag att stärka svenskt samhälle och näringsliv genom forskning och innovation.
– VWT är ett exempel på hur vi skapar en arena där svenska företag får tillgång till en bredare marknad och kan vara med och påverka vad som ska ske då det uppstår störningar i globala försörjningskedjor som de är beroende av i import- och exportflöden, säger Mikael Lind.
Så fungerar Virtual Watch Tower i praktiken
Projektet Virtual Watch Tower (VWT) ger företag realtidsinsikter och tidiga varningar om transportstörningar genom att sammanföra data från transportaktörer världen över.
Ett exempel: Tio containrar från en skogsindustri i Norden är på väg till Australien. På vägen stöter fartyget på förseningar och riskerar att missa sin anslutning i Zeebrygge.
En automatisk varning skickas via VWT till alla berörda parter, inklusive terminalpersonal och transportörer.
I och med att transportköparen får en varning om förseningen kan denne vara med och besluta om vilka åtgärder som ska vidtas som konsekvens av förseningen.
Data delas endast mellan de aktörer som är direkt involverade i en specifik transport.
Resultatet är bättre samordning, minskade förseningar och en mer resilient försörjningskedja.
Mer information om Virtual Watch Tower finns på virtualwatchtower.org.