Kontaktperson
Tillämpad AI
Hur arbetar vi med tillämpning av AI? Centrum för tillämpad AI bedriver tillämpad AI-forskning och omställningsledning för en modern industri och ett innovativt samhälle.
Vår forskningsgrupp tillämpad artificiell intelligens (AI), strävar efter att inte bara omfamna den senaste teknologin, utan också att aktivt bidra till att forma en hållbar framtid samt ge ett tydligt värde och nytta för industri och samhälle inom Sverige och EU.
Genom strategiska AI-partnerskap, visionära strategier och tekniska analyser sträcker vi oss över gränserna för innovation. Vi fokuserar på tillämpad AI-forskning och omställningsledning för att modernisera och optimera processer, arbetsmetoder och affärsmodeller.
Målet är att främja kunskapsöverföring och möjliggöra utbildning för att säkerställa att fördelarna av AI når såväl individ som samhälle.
Vi arbetar huvudsakligen inom följande områden med tillämpad AI:
- Strategiskt AI-partnerskap - erbjuder resurser som experter, spetskompetens och konsulter där RISE bygger kunskap proaktivt med våra partners roadmaps och i ljuset av alla erbjudanden.
- AI visioner, strategier & roadmaps - i relation till exempelvis framväxande teknologier, nya regelverk, nya arbetssätt, disruptiva affärsmodeller, standarder och nya ekosystem
- AI-teknikanalyser samt testning, validering och certifiering – tex prestanda, skalbarhet, säkerhet, kvalitet, kompatibilitet, inlåsningseffekter, hållbarhetsaspekter, användbarhet etc.
- Tillämpad AI-forskning - konceptutveckling, experiment, hypotesprövning, prototyper, simuleringar, modellering av programvara, algoritmer och gränssnitt
- AI Transition management - värdeskapande modernisering, optimering, omvandling av processer, arbetsmetoder, flöden, produkter, teknik, tjänster och affärsmodeller med hjälp av tillämpad AI
- AI kunskapsöverföring - utbildning, omskolning, kompetenshöjning och livslångt lärande
Några case vi jobbat med
Läs mer genom att klicka på +
AI optimerar produktionslinan vid biltillverkning
I slutet av produktionslinan i Volvo Cars fabrik finns en station som kvalitetssäkrar och kalibrerar bilens radar- och kamerasystem. Detta är en komplicerad, dyr och förhållandevis tidskrävande procedur.
I det här projektet har man tittat på hur den processen kan optimeras med hjälp av dataanalys och AI.
Läs mer
AI automatiserar kvalitetskontroll i industrin
Projektet arbetar med AI-baserad processtyrning för automatisk kvalitetskontroll i Nilars och Surahammars Bruks produktion med behov av att automatisera inspektionsrutiner.
Läs mer
Avvikelsedetektion kan förhindra skador och olyckor
Avvikelsedetektion innebär att urskilja data som är statistiskt ovanligt eller annorlunda ur en stor mängd data. Läs mer