Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
En man tar tvål ur tvålpump framför handfat på offentlig toalet

Tork först med ny certifiering – sätter ribban för universell utformning

Begreppet ”handikappanpassning” som vann mark i Sverige på 1970-talet har nu vidareutvecklats till det mer inkluderande synsättet ”universell utformning”. Genom att designa produkter och tjänster med tillgänglighet i åtanke redan från början kan vi skapa ett mer inkluderande samhälle för alla. Essitys varumärke Tork har anammat denna filosofi och fått världens första Design for All-certifiering (EN 17161).

Essitys varumärken, som är kända genom kampanjen ”For everybody and every body”, tar hand om hygien och hälsa för en miljard människor i 150 länder under varumärken som Tork, Libresse och Libero. Tork, en av världens ledande aktörer inom professionell hygien, har nu certifierats för utvecklingsprocessen av varumärkets dispensrar.

– Vi vill visa att inkluderande hygien ligger i DNA:t för varumärket Tork. Vi har åtagit oss att göra offentlig hygien tillgänglig för majoriteten av användarna genom att arbeta för att eliminera synliga och osynliga hinder för hygien och nu kan vi kommunicera ytterligare ett bevis på vad vi menar med det, säger Saosann Eriksson, Technical Innovation Manager på Tork.

Varje år installeras cirka 6,5 miljoner dispensrar för pappersprodukter och tvål från Tork i restauranger, produktionsanläggningar, vårdinrättningar och företag runt om i världen. 

Principer för universell utformning tillämpas i utvecklingsprocessen

Genom att tillämpa principerna för universell utformning i utvecklingsprocessen, går det att eliminera hinder till hygien för människor med olika åkommor, förmågor, neurodiversitet, allmän oro för hygien och som är i olika skeden av livet. Bland användarna finns de som till exempel tvättar och torkar händerna med pappershanddukar, men också de som fyller på dispensrar med pappershanddukar, toalettpapper, servetter och tvål.

– Att utforma bättre produkter för alla användare, inklusive städ- och underhållspersonal, är en grundläggande filosofi som alltid har varit vägledande för vårt sätt att arbeta. Vår ambition är att utforma produkter för majoriteten av användarna. När företag tillhandahåller allmänna toaletter som är utformade för att tillgodose mångas behov, förbättrar det inte bara deras rykte utan också deras övergripande verksamhet, säger Kristian Grennfelt, Global Brand Innovation Director på Tork, och tillägger:

– Faktum är att nästan 90 procent av alla människor säger att det är viktigt för dem att ha enkel tillgång till hygien i offentliga miljöer, särskilt på toaletter.* Det är tydligt att inkluderande hygien på offentliga toaletter är bra för både människor och företag.

Universell utformning skapar bredare inkludering

Tork har valt att använda den europeiska standarden EN 17161 som vägledning för sin produktutveckling av dispensrar. Standarden för universell utformning, eller ”Design for all” på engelska, syftar till att bredda användarkretsen för att säkerställa att så många som möjligt kan använda den färdiga produkten. I december 2024 fick Tork som första varumärke i världen sin utvecklingsprocess av dispensrar certifierad av RISE för att möta universell utformning. Det innebär ett kvitto på att Tork uppfyller standardens krav.

– Universell utformning, som standarden handlar om, kräver att man har som mål att utveckla användarperspektivet och hela tiden utöka mängden användargrupper som man tar hänsyn till och utvärderar i designprocessen, berättar RISE-revisorn Lena Jönsson som har genomfört granskningsrevisionen av Tork.

Att genomgå en certifieringsprocess var krävande, men vi är fast beslutna att leverera hygien för alla och vet att våra kunders verksamheter kan dra nytta av bättre hygienlösningar. Detsamma gäller RISE, som vi tidigt insåg tar tillgänglighetsfrågan på lika stort allvar som Tork och Essity.

Saosann Eriksson, Technical Innovation Manager, Tork

Vill identifiera fler hinder

Sedan flera år tillbaka har produkter från Tork testats av personer med nedsatt handstyrka. Detta har genererat lärdomar och kunskaper som har visat sig vara viktiga för produktutvecklingen. Man tittar på många faktorer, från hygienfrågor till en individs förändrade förmåga, för att förbättra designprocessen och modifiera befintliga lösningar – eller skapa nya lösningar som är mer inkluderande för alla.

– Den största utmaningen är att det antagligen finns behov som vi inte känner till ännu. De senaste 15 åren har varit en resa för oss, där vi har lärt oss mer om vilka olika typer av utmaningar eller hinder som människor kan möta när de använder offentliga toaletter, säger Kristian Grennfelt. 

– Det kan vara en person som har nedsatt immunförsvar efter cancerbehandling och undviker offentliga toaletter på grund av infektionsrisken, eller en äldre person som på grund av nedsatt syn inte kan hitta en pappersdispenser om den har samma färg som väggen bakom, tillägger Saosann Eriksson.

Förfrågan resulterade i ny tjänst

När teamet från Essity hörde av sig till RISE med frågan om att certifiera deras ledningssystem för universell utformning, tog RISE fram en ny tjänst för att kunna möta förfrågan. Tjänsten ”Certifiering av ledningssystem för Universell utformning SS-EN 17161” ackrediterades sedan av Swedac, och RISE blev då först i världen att erbjuda en ackrediterad certifiering för standarden i fråga.

– Att genomgå en certifieringsprocess var krävande, men vi är fast beslutna att leverera hygien för alla och vet att våra kunders verksamheter kan dra nytta av bättre hygienlösningar. Detsamma gäller RISE, som vi tidigt insåg tar tillgänglighetsfrågan på lika stort allvar som Tork och Essity, säger Saosann Eriksson.

Saosann Eriksson och Kristian Grennfelt hoppas nu att andra varumärken och branscher ska gå i deras fotspår. 

– Ju fler vi är som arbetar efter den här standarden, desto fler bidrar till att människor inte stängs ute från samhället på olika sätt. Många företag står förvisso för principen att designa för alla, men gör inte den här typen av åtagande. Där hoppas vi kunna inspirera. Sedan är vi övertygade om att det här arbetet gör våra produkter bättre, konstaterar Kristian Grennfelt. 

*Källa: Tork Insight Survey 2024, genomförd i USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Mexiko bland 6000 slutanvändare och 900 företag

OM CERTIFIERINGEN

Namn: Universell utformning – Tillgänglighet genom universell utformning för produkter, varor och tjänster.

Syfte: Universell utformning syftar till att utvidga bredden av användare. Angreppssättet inspirerar till innovation i organisationer så att ledningen värdesätter ett inkluderande och icke-stigmatiserande tankesätt, och stödjer en kultur som prioriterar människan.

Tillämpning: SS-EN 17161 bygger på en ledningssystemstruktur liknande ISO 9001 för kvalitetsledning och ISO 14001 för miljöledning, vilket gör det enkelt att integrera universell utformning i befintliga verksamhetsprocesser. 

Process, inte produkt: Ett certifikat enligt SS-EN 17161 innebär att ledningssystemet för produktutveckling och designprocess, alltså riktlinjerna som fastslagits, lever upp till särskilda krav. Det är alltså inte slutprodukterna som är certifierade, utan designprocessen. 

Universell utformning EN17161 (Design for All) är en utvecklingsprocess som tar hänsyn till olika användarbehov för att uppmuntra och främja tillgängligheten av produkter och tjänster för så många människor som möjligt.

Lena Jönsson

Kontaktperson

Lena Jönsson

Revisor

+46 10 516 52 12

Läs mer om Lena

Kontakta Lena
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.