Kontaktperson
Melinda From
Enhetschef
Kontakta MelindaSverige behöver öka takten i den hållbara omställningen av hela samhället. Då behövs alla människors kompetenser, insikter och lösningar. Det räcker inte längre med att skapa lösningar för normen, utan vi behöver vidga perspektivet till att inkludera fler perspektiv på vårt samhällssystem. Därför sätter vi oliktänkandet i centrum.
Ofta när vi pratar om inkludering, tex när det gäller digitalisering tenderar vi att fastna i detaljer som ”röstigenkänning” (som funkar bättre för män än för kvinnor) eller ansiktsigenkänning (som funkar bättre på vissa hudfärger än andra). Ofta handlar projekt om inkluderande innovation om det här. På RISE ser vi det som symptom på ett större problem, nämligen maktkonstuktioner i systemet där vissa har större inflytande än andra på att utveckla vår digitala teknik. Vi måste förändra detta på systemnivå – inte fokusera på enskilda fall av misslyckad inkludering i innovation.
Sverige kan öka omställningstakten genom inkludering
All förändring kommer av människors engagemang. Att exkludera stora grupper i utvecklingsarbetet får inte önskad effekt på systemomställning, och gör att vi tenderar att lägga fokus på fel saker.
Samhället behöver använda alla invånares förmågor
Genom att ifrågasätta vilka som har makt att förändra och hur vi skapar förutsättningar för inkludering i samhällsomställningen kan vi skapa flera missionsdrivna systemdemonstatorer för varaktig förändring.
Vi måste förstå normer och värderingars roll i omställningen
Vi behöver förstå vilken effekt exkludering har på vår systemomställning, och vilken kraft det ligger i inkludering.
System som utvecklas för en typ av människor tenderar i vissa fall att fungera dåligt för alla som befinner sig utanför ”scoopet”. Kort och gott handlar det om makt. Vilka som har makt att bestämma hur systemen utformas och för vem. Genom att ifrågasätta dessa maktstrukturer och ta tillvara på fler perspektiv, så kan vi bygga samhällssystem som faktiskt fungerar – för alla. Det är en viktig parameter i den långsiktigt hållbara systemomställningen och ligger till grund för vår drivkraft att bygga mer inkluderande systeminnovationer.
Vi genomför normkritiska analyser och genomlyser maktstrukturer i det datadrivna samhället
Tar fram underlag för långsiktiga strategier som kan ligga till grund för en förflyttning, inom kommun, region, eller myndighet tex
Vi etablerar olika system-demonstratorer som driver normförflyttning utifrån givna missions.
Vi bidrar till innovationer och innovationssystem som är inkluderande.