Kontaktperson
Martin Olofsson
Forskare
Kontakta MartinJordbävningar är katastrofala händelser som inte kan förutsägas. Ändå måste vi se till att byggnader, infrastruktur och kritisk utrustning för elproduktion, elöverföring och telefoni fortfarande fungerar efter jordbävningar, även i regioner där jordbävningar inte är vanliga.
RISE driver en testbädd i Borås som kan utföra seismiska prov av föremål upp till 2 ton. Där finns experter med lång erfarenhet av hur strukturer reagerar på seismiska händelser. Testbädden kombineras med numeriska simuleringar för att erbjuda olika tjänster för utvärdering av den seismiska sårbarheten för utrustning, byggnader och infrastruktur i olika skalor.
Seismisk provning (eller jordbävningsprovning) har utförts på RISE i Borås sedan 1980-talet, då institutets namn var SP. Laboratoriet har ackreditering från SWEDAC för ett halvdussin olika internationella standarder för seismisk provning (se ovan) av elektrisk utrustning, utrustning för kärnkraft och telekomutrustning.
Tvåaxlig eller enaxlig jordbävning kan simuleras med ett skakbord, som tillåter en tillräcklig och, för jordbävningssimulering, nödvändig rörelsemån på +/- 200 mm i en horisontell och i vertikal riktning. Med denna utrustning provas provobjekt på 1,5 ton och däröver, beroende på tyngdpunktens höjdläge och begärd jordbävningssvårighet. Det finns även ett större enaxligt skakbord som kan prova ännu större och tyngre provobjekt i horisontell riktning.
De flesta provuppdrag handlar om att erhålla provresultat som underlag för seismisk kvalificering av säkerhetskritisk utrustning, för kärnkraft, eldistribution och telekom.
RISE i Kista har också ett tvåaxligt skakbord som används för seismisk provning, främst enligt Telcordia-standarden för telekomutrustning.
Välkomna med behovsbeskrivningar så kan RISE erbjuda passande skräddarsydda experiment.
SWEDAC ackrediterad testmetoder och standarder: