Kontaktperson
Lars Sundvall
Gruppchef Processteknik
Kontakta LarsMassaframställning spelar en viktig roll för bioekonomin; omställningen mot ett fossilfritt samhälle och cirkulära processer. Den centrala delen av fiberlinjen är massakoket, där ved behandlas med kemikalier för tillverkning av massa med frilagda fibrer och för vissa applikationer bleks massan därefter.
Massateknologi på RISE stöder forskning och utveckling för industrins ständigt förändrade behov och utmaningar samt skärpta krav från myndigheter och kunder. Fokus ligger på att ta fram hållbara och kostnadseffektiva processlösningar i hela värdekedjan från olika råvaror, även återvunnet material, till massa för olika ändamål.
RISE arbetar både med att förbättra existerande processer för massakokning, syrgasdelignifiering, blekning och med att utveckla nya processer för massaframställning. Optimering av processerna för maximalt utnyttjande av råvara, besparing av kemikalier, energi, vatten och ständig minskning av miljöavtrycket är kärnan i forsknings- och utvecklingsarbetet.
RISE har lång erfarenhet av kemisk massatillverkning (kokning och blekning), tillgång till modern utrustning och kvalificerade specialister, vilket underlättar testning av idéer, demonstration i laboratorie- och pilotskala och påskyndar genomförandet och felsökning i industriell skala. Vi kan leverera de svar och den information du behöver inom:
Vi arbetar både med långsiktig forskning för att förbättra existerande processer för kokning, syrgasdelignifiering och blekning samt hantering av akuta processproblem på fiberlinjen.
Några exempel på vad RISE kan erbjuda inom massateknologi:
Dissolvingcellulosa är en viktig produkt som används vid tillverkning av fibermaterial som i sin tur används i textilindustrin.
Med dagens hållbarhetsfrågor i fokus så är cellulosan dels en ersättare till syntetiska textilmaterial gjorda på olja och dels en ersättare/komplement till bomullen som kräver stora arealer av land för att odlas och mycket vatten.
Området dissolvingmassa innefattar både tillverkning och utvärdering av dissolvingmassa för de applikationer den används till. Främst för viskosprocessen men även andra processer för att regenerera cellulosan och olika typer av cellulosaderivat. Inom detta område ingår även modifiering av fibrer som inbegripet massafibrer, naturliga fibrer som bomull och återvunna textilfibrer. Expertisen i området innefattar processoptimering av den kemiska massatillverkningsprocessen, viskosprocessen och efterföljande spinnprocess samt behandling av fibrer för effektivare modifiering och förbättrad upplösning av cellulosan.
RISE har långvarig erfarenhet och djup kunskap om de två dominerande massaprocesserna för framställning av dissolvingmassa; sulfitprocessen och förhydrolys sulfatprocessen.
Med en ökad befolkningsmängd används sanitetsprodukter i större utsträckning. Producenter för fluffmassa kan hos RISE optimera och utveckla process och produkt, både för miljö och användarens skull och att utföra en kvalitetsbedömning av ursprungsmassan kan vara en del i det arbetet.
På RISE finns en lång erfarenhet av de processer (kokning och blekning) som används för att framställa fluffmassa samt expertkunnande om fibrer då det är viktigt att välja rätt typ av fiber för att få fram de bästa egenskaperna på massan.
RISE har en unik kedja av piloter för att genomföra studier hela vägen från vedråvaran till den färdiga fluffmassan från flisning, kokning, blekning och utvärdering av egenskaperna via ett välutrustat analyslabb. RISE kan förutom det rent processtekniska hjälpa till med de utvärdering av de specifika analyser som används för att göra en kvalitetsbedömning på fluffmassor. Exempelvis brukar fiberdimensionerna analyseras där grova fibrer genererar hög volym och bulk, långa fibrer ger god nätverksstyrka, låg andel finmaterial och hög andel fibrer gynnar en högkvalitativ fluffmassa. Dessa fiberanalyser kan dels studeras i mikroskop, dels med avancerad mätteknik i fiberanalysatorer.
Vidare är energiförbrukning via försök i hammarkvarn och efterföljande knuttalsmätning viktiga egenskaper som utvärderas på fluffmassa. Dessutom kan torrformning utföras för att framställa de små kuddar som sedan används för att analysera absorptionsegenskaper. En komplett fysikalisk provning kan såklart också genomföras för att utvärdera fysikaliska egenskaper på massan.
Vi arbetar alltid i nära dialog med våra kunder för att säkerställa värde.
Genom att förstå blekningsprocessen och genomföra nödvändiga justeringar och optimeringar kan pappers- och massaindustrin producera högkvalitativa produkter med önskade egenskaper och hållbarhet. Detta bidrar inte bara till att uppfylla kundernas krav och förväntningar utan också till att minska miljöpåverkan och främja hållbara produktionsmetoder.