Kontaktperson
Lars Sundvall
Gruppchef Processteknik
Kontakta LarsVed är en av de mest avgörande faktorerna för att säkerställa en högkvalitativ och effektiv massaproduktion. Kontrollen av det vedmaterial som används i massabruk är av yttersta vikt för att upprätthålla kvaliteten och effektiviteten i produktionsprocessen.
På RISE genomför vi omfattande undersökningar av olika typer av vedmaterial för att säkerställa deras lämplighet för massatillverkning. Vi analyserar vedens sammansättning och kvalitet för att bedöma dess ekonomiska värde i förhållande till produktionskostnader och massaproduktens kvalitet.
Vi utvärderar också vedens processbarhet, vilket innefattar flisbarhet och hur lätt den kan bearbetas, samt hur den påverkar produktionsprocessens effektivitet och produktkvalitet. En viktig del av våra studier är att bedöma egenskaperna hos den producerade massan och papperet, såsom styrka och densitet.
Vår stupmatade flishugg producerar högkvalitativ flis med noggrant kontrollerade dimensioner. Innan flisen används i laboratoriet analyseras dess fysikaliska och kemiska egenskaper, inklusive storlek, form, fuktinnehåll och kemisk sammansättning.
För att uppnå den bästa balansen mellan ekonomi och kvalitet är renseristudier ett avgörande verktyg, där närheten till fabriken och expertkunskap spelar en central roll.
En renseristudie är en omfattande process som inleds genom att systematiskt välja ut cirka 200 stockar från olika partier på vedgården. Från varje stock kapas en bit av träet för att undvika att skador från avverkning eller transport påverkar analysresultaten. För varje prov avlägsnas bark eller näver med en kniv för att mäta barkhalt, torrhalt, densitet och diameter.
Studien utförs både på plats ute på bruket och i våra specialutrustade faciliteter på RISE. Genom att kombinera dessa två miljöer kan vi få en omfattande och mångsidig förståelse för processen eller produkten som vi studerar.
Genom att kombinera studier på både bruket och i våra specialutrustade faciliteter får vi en heltäckande förståelse för processen eller produkten vi undersöker. Detta gör det möjligt för oss att identifiera eventuella utmaningar eller förbättringsområden och att utveckla skräddarsydda lösningar som möter våra kunders specifika behov och krav.
Det är viktigt att förstå hur olika träslag interagerar med processerna och påverkar slutprodukten för att fatta välgrundade beslut om nya råvaror. En central fråga är hur mycket av ett visst träslag som kan blandas in i flisen utan att påverka massans kvalitet, vilket kräver fastställande av optimala blandningsförhållanden.
Vi undersöker även hur förändringar i flisens storlek påverkar massans struktur och egenskaper. I RISE:s pilotkokeri kan vi använda upp till sex insatskorgar för att hålla olika träslag åtskilda under kokningen, vilket möjliggör detaljerade experiment. Efter kokningen analyserar vi utbytet, kappaantal, viskositet och kemisk sammansättning, samt flisens fysiska dimensioner, särskilt vid sulfatkokning för optimal impregnering.
Massorna genomgår också en blekningsprocess för att utvärdera blekbarhet och andra egenskaper. Med vår utrustning kan vi analysera pappersens egenskaper för en heltäckande bedömning av materialets prestanda.
Intresset för vedundersökningar ökar, särskilt med stigande vedpriser. Vi kan även utvärdera blandningar med olika träslag, som eukalyptus och asp, och analysera vedslag som poppel, ek och bok. I vissa fall börjar vi med stockar som vi flisar själva, vilket är användbart när ovanliga vedslag ska testas.
RISE har fokuserat på att utveckla effektiva metoder och specialiserad utrustning för att simulera alla kommersiellt tillgängliga kokningsmetoder inom massa- och pappersindustrin. Genom att noggrant efterlikna industriella processer skapar vi en testmiljö som speglar verkliga produktionsförhållanden.