Kontaktperson
Mätningar för svaggaser (TRS) och deponigaser
Gasavkännande i industri innebär övervakning och kvantifiering av olika gaser som finns i industriella processer, tillverkningsanläggningar och produktionsmiljöer. Det är avgörande för att säkerställa arbetsplatsens säkerhet, miljööverensstämmelse, processoptimering och kvalitetskontroll.
Gasutsläpp i industriella sammanhang kan uppstå från olika källor och utgöra en betydande miljöutmaning om de inte hanteras på ett effektivt sätt. Dessa utsläpp kan innehålla både skadliga och växthusgaserna, vilket kan påverka både miljön och människors hälsa.
Några vanliga källor till gasutsläpp i industriella processer inkluderar:
1. Förbränning: Förbränning av bränslen som kol, olja eller naturgas kan resultera i utsläpp av koldioxid (CO2), kväveoxider (NOx), svaveldioxid (SO2) och andra föroreningar beroende på förbränningsprocessen och bränslets kvalitet.
2. Industriella processer: Många industriella processer genererar gaser som en biprodukt av kemiska reaktioner eller materialhantering. Dessa kan inkludera utsläpp av växthusgaser som metan (CH4) eller industriella föroreningar som ammoniak (NH3) och vätecyanid (HCN).
3. Avfallshantering: Utsläpp från avfallsbehandling, inklusive deponier och avloppsreningsverk, kan inkludera deponigaser som metan och koldioxid samt andra farliga kemikalier som frigörs från nedbrytning av organiskt material.
För att minska gasutsläppen från industriella verksamheter är det viktigt att implementera åtgärder för att övervaka, kontrollera och minska utsläppen. Det kan inkludera användning av renare bränslen, förbättringar i processdesign för att minska spill och utsläpp, implementering av gasuppsamlingssystem för att fånga och behandla utsläpp, och investeringar i ny teknik för att minska utsläppen över hela produktionskedjan.
Regleringar och lagstiftning spelar också en viktig roll i att reglera och minska gasutsläpp från industriella källor, genom att ställa krav på utsläppsgränser, övervakning och rapportering av utsläpp, samt främja användningen av renare teknik och metoder för industriell produktion.
Svaggaser TRS
RISE har utvecklat metoder att mäta flöden och att analysera svavelinnehållet (TRS*) i massafabrikernas svaggaser. Konceptet bygger på att en portabel gaskromatograf ställs upp på siten så att svaggaserna från olika provpunkter snabbt kan analyseras.
Det som normalt kallar svaggaser eller TRS-gaser, innehåller en blandning av olika svavelhaltiga ämnen såsom svavelväte, metylmerkaptan, DMS och DMDS. Sättet för massabruken att lösa problematiken med svaggaser är att dra ihop de olika utsläppen och samla dem till en punkt, exempelvis sodapannan, för förbränning. Men för att kunna dimensionera en anläggning för detta måste storleken på flödena och sammansättningen av dem vara kända och karterade.
Enligt EU-direktiv 2010/75/EU måste kraven i BAT-slutsatserna vara uppfyllda senast den 30 september 2018 och alla bruk måste redovisa hur kraven följs eller hur de planerar att följa dem.
Eftersom det finns en bortre tidsgräns när nya utsläppsvillkor ska gälla för svavel, så ser vi här ett behov som vi löser åt våra kunder. Även om bruken har miljötillstånd som gäller bortom den av EU satta tidsgränsen, kommer svavelvillkoret att omförhandlas och då kan på många håll behovet finnas av att få flödena uppmätta och analyserade.
Deponigas
Deponigas är en blandning av gaser som produceras när organiskt avfall bryts ner i deponier eller soptippar. Deponigaser består huvudsakligen av metan (CH4) och koldioxid (CO2), men kan också innehålla små mängder andra gaser som vätecyanid (HCN), ammoniak (NH3) och svavelvätesyra (H2S). Metan är särskilt bekymmersamt eftersom det är en potent växthusgas med en mycket högre global uppvärmningspotential än koldioxid.
Deponigaser kan utgöra en betydande miljö- och hälsorisk om de släpps ut i atmosfären utan kontroll. För att minska denna risk samlas deponigaser vanligtvis in genom gasuppsamlingsanläggningar och antingen bränns för energiproduktion eller omvandlas till andra användbara produkter. Denna process, känd som deponigasuppsamling och energiutvinning (LFGTE), bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser och genererar samtidigt förnybar energi.
RISE har utvecklat metoder att analysera innehållet av metan och andra gaser i avluftningar från tankar och uppsamlingspunkter från deponier. Konceptet bygger på att en portabel gaskromatograf ställs upp på plats, så att proven snabbt kan tas ut och analyseras.