Kontaktperson
ABATE, omvandling av biobaserade restströmmar till grönt bränsle
ABATE-projektet syftar till att demonstrera integrationen av termokemiska och biokemiska processer för att omvandla biobaserade restströmmar till avancerade biobaserade raffinaderiintermediärer för tillverkning av hållbara transportbränslen.
För att uppnå EU:s mål för klimatneutralitet och cirkulär ekonomi kommer det att krävas uppskalning och riskminimering av nya tekniker. När det gäller avancerade biobränslen är det väsentligt att demonstrera hållbara, klimatneutrala, resurseffektiva och kostnadseffektiva värdekedjor, för att påskynda industrimobiliseringen och möjliggöra kommersialisering till 2030. Kommersiellt tillgängliga termokemiska teknologier begränsas för närvarande antingen av ökade processkostnader och energibehov eller tillgången på råvaror.
ABATE-projektet syftar till att demonstrera integreringen av termokemiska och biokemiska teknologier för att konvertera biobaserade restströmmar till konkurrenskraftiga, koldioxidneutrala avancerade biobaserade intermediärer, som direkt kommer att ersätta fossila kolväten i konventionella oljeraffinaderier. ABATE-konsortiet kommer att bygga på befintlig forskning som utförts i Horizon 2020 BioMates-projektet som vid TRL5 validerade en tvåstegsprocess för lignocellulosabaserad biomassa. Detta skapar en stark grund för ytterligare teknisk uppskalning och demonstration i ABATE.
Det första steget i ABATE-teknologin involverar en råvaruflexibel snabb pyrolys för att producera bioolja och biokol. Det andra steget i ABATE-tekniken innefattar stabilisering av biooljan till ABATE (avancerad biobaserad raffinaderiintermediat), via ett vätebehandlingssteg som möjliggörs med ett nytt katalytiskt system. ABATE-intermediärerna kommer att vara kolneutrala till kolnegativa, vilket möjliggörs av ett jonvätskebaserat kolinfångningssystem och efterföljande metanolproduktion (CCU) och agronomisk valorisering av biokol som ett alternativ till förbränning. Stabiliseringsprocessen kommer att integreras med produktion av grönt väte och biologisk CCU genom biometanisering. ABATE kan matas direkt in i konventionella raffinaderier, vilket möjliggör direkt defossilisering av raffineringssektorn samt transportbränslen och kemikalier.
Slutanvändningen kommer att demonstreras genom sammatning med raffinaderiintermediärer som gör bränslen till sjöfart och flygtransport, med stöd av genomförbarhet och affärsplaner. ABATE-projektet syftar till att skala upp och intensifiera tekniken för att uppnå en minskning av utsläppen av växthusgaser (GHG) på mellan 90%-120% i industriell skala. Detta kommer att ske genom att optimera processer och integrera dem med förnybara energikomponenter och därigenom minimera fossil energianvändning.
Sammanfattning
Projektnamn
ABATE
Status
Pågående
Region
Region Norrbotten
RISE roll i projektet
Deltagare, arbetspaketledare
Projektstart
Varaktighet
3 år
Total budget
9 057 775 EURO
Partner
UCTP, University of chemistry and technology, Prague, BP Europa SE, Topsoe AS, Fraunhofer, IFEU, Imperial, Greenovate! Europe, GAIA, Pyrolsell AB, Vinci Technologies, RECORD, Renewable energy consortium for research and demonstration, Cener
Finansiärer
Projektets webbplats
Koordinator
CERTH, Centre for research and technology Hellas
Projektmedlemmar
Ann-Christine Johansson Jimmy Narvesjö Marcus Gullberg Fredrik Weiland Elena Wikberg Johanna Olsson Carina Gunnarsson Alexander Minidis Christian Bernlind Rebecka Nordsvahn