Kontaktperson
Moa Hamré
Projektledare
Kontakta MoaStäder står inför klimatutmaningar med ökade hårdgjorda ytor och färre grönytor. Vårt projekt utvecklar ett AI- och GIS-baserat verktyg som hjälper städer och fastighetsbolag att omvandla grå ytor till multifunktionella gröna ytor. Genom att integrera klimatanpassning, biologisk mångfald och stadsplanering skapas smartare och mer hållbara städer.
Urbanisering har ökat andelen hårdgjorda ytor och minskat grönytor, vilket påverkar den hydrologiska cykeln och ekosystemens funktioner. Detta leder till minskade ekosystemtjänster och fler översvämningar i städer, särskilt vid ökade nederbördsmängder och otillräckliga dagvattennät. För att motverka detta krävs multifunktionella gröna och blåa strukturer. Naturbaserade lösningar (NBS) kan reglera vattenflöden, sänka stadstemperaturer, öka biologisk mångfald och skapa rekreationsmöjligheter. Grönområden påverkar både medborgarnas välbefinnande och stadens miljöprestation.
Projektet syftar till att utveckla ett AI- och GIS-baserat beslutsstödsverktyg för att optimera omvandlingen av hårdgjorda ytor till gröna ytor. Verktyget ska integrera mål för klimatanpassning, biologisk mångfald och stadsplanering i en plattform, och använda AI och GIS för att analysera data och föreslå effektiva platser för grönomvandling. Genom att använda maskininlärning tränad på fjärranalys, kartdata och andra rumsliga källor kan modellen identifiera områden med hög potential för grönyteomvandling och ta hänsyn till faktorer som ekosystemtjänster, flödesreglering och rekreation.
Verktyget kommer att testas i Malmö och Uppsala och erfarenheterna därifrån kommer att förbättra modellen för att skapa en skalbar lösning för andra städer. Genom att kombinera AI och urban planering kan städerna bättre anpassa sig till klimatförändringar, förbättra livskvaliteten och stärka biologisk mångfald. Verktyget kan också hjälpa fastighetsägare att följa EU-direktiv som EU-taxonomin och CSRD, och bidra till att förändra policyer för markanvändning, t.ex. genom att omvandla parkeringsplatser till grönytor. Målet är att skapa mer motståndskraftiga städer som är kostnadseffektiva och bättre för människor, djur och klimatet.
Grått till grönt
Pågående
Region Skåne, Region Uppsala
Koordinator
2 år
4 000 000 SEK
Sveriges Lantbruksuniversitet, Malmö Stad, Uppsala kommun
Olof Mogren Anna Pettersson Skog Moa Hamré Martin Willbo Aleksis Pirinen