Kontaktperson
Carola Sterner
Forskare
Kontakta CarolaAtt kunna sortera material för återvinning är en förutsättning för en hållbar materialanvändning. I detta projekt utvecklades system för kostnadseffektiv sortering av metallskrot, i samverkan mellan sju europeiska företag, institut och universitet.
Metaller och mineral kan i teorin återvinnas nästan i det oändliga. Genom att återanvända material kan man spara upp till 80% energi jämfört med att utvinna och nytillverka metallen. Man begränsar även användningen av nytt råmaterial och behovet av malmbrytning. I praktiken finns dock många utmaningar med metallåtervinning, en sådan utmaning är effektiv sortering av den metall som ska återvinnas.
I detta projekt utvecklades en robust och kostnadseffektiv sorteringsteknik för metallskrot. Ett laserbaserat sensorsystem utvecklades för att mäta vilket material skrotbiten innehåller och systemet sorterar metallen i rätt fack.
Lasersystemet kallas LIBS, en väletablerad metod att analysera kemiskt innehåll i material. I LIBS (laser induced breakdown spectroscopy) skjuts en laserpuls med hög energi på det material som ska analyseras. Då skapas ett lokalt plasma där materialets innehåll kan läsas av spektroskopiskt.
Till skillnad från andra analystekniker, till exempel XRF, så kan LIBS identifiera även de lättare legeringselementen i stål, till exempel Si, Al och Mg. Ett LIBS-baserat system kan därför användas för att sortera skrot med bättre precision än om man använder andra mättekniker.
I AUSOM-projektet utvecklades ett LIBS-baserat analys-system som möjliggör kostnadseffektiv och förbättrad sortering av metallskrot i återvinningsanläggningar. Sorteringssystemet kan bidra till:
Projektet har fått finansiering från EIT RawMaterials, initierat och finansierat av European Institute of Innovation and Technology (EIT), ett organ inom Europeiska unionen, under Horisont 2020, EU: s ramprogram för forskning och innovation.
Automatisk skrotsortering - AUSOM
Avslutat
Projektdeltagare, Ansvarig för optik och LIBS-utveckling
3 år
Spectral Industries, Katholieke Universiteit Leuven, LTU Business, Group Galloo Recycling, Redwave, Swerim