Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Batterifoliens ytråhet och ytkemi, nyckeln till bättre batterier

Projektet FolieYtan har som mål att förbättra ytegenskaperna på batterifolier (strömtilledare) tillverkade av aluminium., med särskilt fokus på ytråhet och vätbarhet. Dessa ytegenskaper har en avgörande roll för batteriets funktion och livslängd. Laser och atmosfärplasma kommer i huvudsak användas för att modifiera ytegenskaperna.

Vid batteritillverkning beläggs tunna metallfolier med en slurry som bland annat innehåller bindemedel, ledande partiklar och aktiva material. Foliens roll i batteriet är både mekanisk som bärare av slurry samt elektrisk kontakt mellan utsida och de aktiva delarna i batteriet. Då folien inte bidrar till kapacitet till batteriet görs den så tunn som möjlig, ofta 12-18 mikrometer tjock. Detta sätter oerhört stora krav foliens mekaniska egenskaper och interaktionen mellan slurry och folie. 

Genom att öka ytråheten på folien kan en högre kontaktarea per ytenhet skapas vilket skulle gynna vidhäftning och kontaktresistansen mellan folie och slurry. En ökad ytråhet kan miljövänligt och repeterbart skapas med till exempel laser eller mönstrade valsar. 

Vidhäftning av slurry på batterifolien är en utmanande bit för batterier, speciellt nya mer miljövänliga/mindre hälsofarliga batterier. Atmosfärplasma är en beprövad metod när ökad vidhäftning/vätbarhet behövs, tille xempel vid limning. Därför tror vi att man kommer kunna uppnå goda resultat, med förbättrad vätbarhet och vidhäftning av slurry på ytaktiverade batterifolier med atomsfärplasma.

 

Sammanfattning

Projektnamn

FolieYtan

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator, projektledare

Projektstart

Varaktighet

6 månader

Total budget

1 000 000 SEK

Partner

Gränges Finspång AB, Plasmatreat Nordic AB

Finansiärer

Vinnova, Net Zero Industry

Projektmedlemmar

FolieYtan @ Vinnova

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

7.Hållbar energi för alla
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Erik Ekström

Kontaktperson

Erik Ekström

Forskare

+46 73 094 40 14

Läs mer om Erik

Kontakta Erik
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.