Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Kulturhuset Sara i Skellefteå juni 2022
Foto: Ylva Sandin

Biobaserade byggnadsstommar - kunskapssyntes

Det här projektet handlar om biobaserade byggnadsstommar och deras roll i ett hållbart samhällsbyggande.
Projektet samlar kunskaper och synliggör kunskapsbrister kring stommar av trä på tre olika områden: teknik, hållbarhet och cirkulär ekonomi.
En syntes över kunskaper och kunskapsbrister förväntas kunna leda till att välinformerade beslutsfattar

Studiens övergripande vägledande frågeställningar är:

Vad vet vi idag om den tekniska prestandan och hållbarheten hos biobaserade stomsystem?

Hur kan biobaserade byggsystem förbättras med avseende på teknik och hållbarhet?

En omställning till en biobaserad samhällsekonomi diskuteras allt mer som en del i att minska klimatpåverkan och pressen på naturresurserna. För samhällsbyggnadsbranschen kan en del i en sådan omställning innebära att byta ut icke-förnybara byggmaterial mot förnybara. En speciell del rör materialen i stomsystemen. Satsningar har skett under de senaste decennierna för att trä ska bli ett självklart alternativ till andra stommaterial i högre byggnader men förändringen tar tid och innebär att det behövs teknikutveckling, utveckling av metoder för hållbarhetsanalyser, nya affärsmodeller, ändrade beteenden med mera.

Projektet samlar kunskaper och synliggör kunskapsbrister kring stommar av trä på tre olika områden: teknik, hållbarhet och cirkularitet.

Projektet vänder sig till beslutsfattare som kan påverka val av stommaterial i våra fastigheter: fastighetsutvecklare och byggare samt politiker tjänstemän som arbetar med hållbarhetsstrategier.

Projektet genomförs i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet

Sammanfattning

Projektnamn

Biobaserade byggnadsstommar

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektledare och utförare

Projektstart

Varaktighet

2018-2020

Finansiärer

FORMAS

Projektmedlemmar

Evenemang

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
Ylva Sandin

Kontaktperson

Ylva Sandin

Forskare

+46 10 516 53 34

Läs mer om Ylva

Kontakta Ylva
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Område

Träteknik

När vi färdas genom det svenska landskapet är trä det vanligaste materialet vi ser. Vårt behov av hållbara och förnyelsebara material ökar efterfrågan på kunskap om trä, virke och träbyggande. Inom Träteknik jobbar vi med hur trä …
Expertis

Byggsystem i trä

Utvecklingen av modernt träbyggande har inneburit att det idag finns ett flertal, på marknaden, etablerade byggsystem. Dessa byggsystem innebär olika tekniska lösningar men också delvis olika affärsmodeller.
Expertis

Träbyggande

Byggande i trä av olika typer av konstruktioner har ökat starkt sedan 1994, då den förändrade europeiska konstruktionsstandarden innebar att man får bygga mer än två våningar i trä. Sedan dess har intresset för området vuxit stort…
Expertis

Träprodukter

Träprodukter omfattar värdekedjan från konstruktionsvirke till Engineered Wood Products (EWP) t.ex. KL-trä, LVL, Limträ, Träbaserade skivmaterial/material/produkter. Där ingår också arbete med standardisering och regelverk för byg…
Expertis

Akustik Laboratorium

RISE Akustik Laboratorium har omfattande erfarenhet av att hjälpa både industrin och samhället genom att erbjuda tjänster inom ljud- och vibrationsprovning och verifiering. För att uppnå effektiv ljuddesign och bullerreducering re…
Expertis

Brandmotstånd av trä

RISE har under de senaste årtionden varit världsledande inom forskning om brandsäkerhet i träbyggnader och har utvecklat såväl tester som design standarder. Med stöd av vår expertis kan du se till att din träkonstruktion har ett g…
Expertis

Återvinning av bygg- och rivningsavfall

​​​​​​​Bygg- och rivningsavfall utgör en betydande del av det totala avfallet i Sverige och EU. Bara en liten del av detta återanvänds eller återvinns. RISE arbetar för att det cirkulära flödet av byggnadsmaterial skall öka i sam…