Kontaktperson
Kerstin Eriksson
Forskare
Kontakta KerstinHur kan kapacitetsuppbyggnad i glesbygdssamhällen ökas för att möta effekterna av klimatförändringar genom att ta tillvara medborgares kompetenser och resurser och genom att organisera stöd och hjälp från myndigheter, civilsamhällets organisationer, politiker och allmänheten?
I de nordiska länderna, med sina geografiskt stora landytor och vari såväl befolkning som räddningstjänst är centrerad till städer, riskerar glesbygdsbefolkningen att drabbas hårt av klimatrelaterade naturhändelser.
Projektet CliCNord kommer att undersöka hur samhällen som är geografiskt avskärmade från snabba hjälpinsatser förstår sin egen situation relaterat till klimatförändringarna, hur de hanterar oönskade händelser, hur de bygger kapacitet samt under vilka omständigheter de behöver samhällsresurser och civilsamhällsorganisationer.
Mot denna bakgrund kommer ClicNord att utveckla ett ramverk som kan användas av olika aktörer i riskutsatta lokalsamhällen och av myndigheter som arbetar med att bygga resiliens för klimatförändringar. Ramverket kommer att göra det möjligt för lokala samhällsaktörer och myndigheter att arbeta tillsammans kring förebyggande arbete, krishantering samt återuppbyggnad efter en händelse - alla delar som behövs för att skydda samhällen mot oönskade händelser.
Påverkan av flera olika klimatrelaterade händelsetyper studeras och dess konsekvenser för små, typiska samhällen i Norden. Händelsetyperna, som betraktas som en direkt följd av klimatförändringarna, är översvämningar vid kusten på grund av storm, skyfall, skogsbrand, extrema temperaturer, jordskred, snöskred, översvämningar och stormar. Det finns totalt åtta fall i fem länder (Danmark, Sverige, Norge, Island och Färöarna). Projektet tar sin utgångspunkt i krishantering, och metoderna är övervägande kvalitativa och inspirerade av samhällsvetenskap.
CliCNord
Pågående
Forskning om skogsbrand
Pågående