Kontaktperson
Gry Møl Mortensen
projektledare
Kontakta Gry MølCCUS (Carbon Capture Utilisation and Storage) har utpekats som en av flera nyckelåtgärder för att kunna nå både Sveriges och de globala klimatmålen. Projektet CO2Crete kommer att utvärdera och validera olika metoder för karbonatisering och därmed bidra till att än mer CO2 kommer att kunna lagras permanent.
Cementindustrin, och andra verksamheter, planerar att fånga in och lagra deras CO2 utsläpp för att nå sina klimatmål. Inhemsk geologisk lagring av koldioxid har långa utsikter och den infångade koldioxiden behöver därför transporteras långt för lagring i andra länder. Men det finns även andra alternativ för permanent lagring: karbonatisering. Projektet CO2Crete har som målsättning att utveckla en teknisk infrastruktur och metodik för utvärdering av potential för koldioxidlagring i mineraliska restprodukter från gruv-, metal- och byggindustri och i alkali-innehållande produkter.
Projektets mål är att ta fram en lista med potentiella koldioxidsänkor på land och dessutom undersöka om lagringen (karbonatiseringen) i mineraliska material kan skapa nya produkter (SCM) som sedan delvist kan ersätta cement i betong. CO2Crete projektet kommer även att undersöka möjligheter för uppskalning genom utvärdering och validering av olika metoder för karbonatisering, baserad på fakta. På så sätt kommer CO2Crete projektets resultat att hjälpa företag att kunna ta rätt beslut för investeringar och att bidra till en mer cirkulär ekonomi.
Projektet genomförs med stöd från Tillväxtverket och EU ur Fonden för en rättvis omställning. Stödet avser Nationellt program för Fonden för en rättvis omställning 2021–2027. Fonden för en rättvis omställning är en EU-fond som fokuserar på de industrier och län med mycket höga koldioxidutsläpp. Fonden ska minska utsläppen och tackla de utmaningar som följer med omställningen.
CO2Crete
Pågående
Projektledare, projektdeltagare
3 år
5 200 300 SEK
Tillväxtverket, Europeiska Unionen