Kontaktperson
Charilaos Xiros
Senior researcher, co-ordinator of Research Biotech Group
Kontakta CharilaosVäxtbaserade mejerisubstitut från soja, havre, mandel har blivit ett populärt val för konsumenter världen över. DELICIOUS föreslår en ny produktionsteknik för att skapa prisvärda, välsmakande och säkra växtbaserade mejerisubstitut för ost och kefir med med högt näringsvärde genom att kombinera mikrobiella produkter med växtbaserade råvaror.
I takt med att fler människor blir medvetna om sina livsstilsval och deras påverkan på både hälsa och miljö, växer efterfrågan på växtbaserade alternativ till traditionella mejeriprodukter. DELICIOUS har som ambition att påskynda kostomläggningen och fungera som ett paradigm för hela den växtbaserade livsmedelssektorn och bidra till en bättre kost för alla genom att utveckla produkter med högt proteininnehåll, rika på vitaminer, fibrer och probiotika. Målet med projektet är också att minska livsmedelsindustrins miljöpåverkan, inte bara genom att ersätta konventionella mejeriprodukter i människors kost utan också genom att introducera mikrobiella produkter som kräver mindre färskvatten, mindre markanvändning och billiga restråvaror.
För att påskynda kommersialiseringen av de utvecklade produkterna kommer DELICIOUS även att utföra olika analyser och utvärderingar som säkerhetsbedömningar, näringssimuleringar, konsumenttester och teknoekonomisk utvärdering av processerna i kombination med beteendeekonomi för att definiera vinst- och prismarginalerna för sådana produkter. Genom att dra nytta av konsortiets stora kapacitet och erfarenhet av High Throughput-metodik har projektet också den stora ambitionen att ge fermenteringsindustrin ett bioinformatiskt verktyg för att förutsäga smak, lukt och konsistens hos en produkt, baserat på de ursprungliga råvarorna och de mikroorganismer som används vid fermenteringen, vilket avsevärt minskar kostnaderna för produktutveckling.
Inom DELICIOUS tar vi oss an frågor som är för stora och för svåra för den enskilda aktören att lösa på egen hand. Kunskapen som vi skapar tillsammans är en viktig nyckel för att uppnå en hållbar omställning av livsmedelssystemet.
RISE är koordinator för projektet DELICIOUS och kommer även ansvara för uppskalning av mikrobiella processer, screening av mikrobiella stammar och samhällen med hög genomströmning, samt hållbarhetsbedömningar genom teknoekonomisk analys (TCA) och social livscykelanalys (SLCA).
DELICIOUS
Pågående
Region Västernorrland
Projektledare och koordinator
4 år
CHR Hansen A/S, Cluster Food+1, Nizo Food Research BV, Arbiom, Melt & Marble AB, Vackaqueseria SL, Fundacio Alicia Alimentacio i Ciencia, Københavns Universitet, National and Kapodistriako Universuty of Athens, Chalmers Tekniska Högskola, Ainia, Univeristy of Thessaly, Aalto University, Hasselt University, MicrobiomeSupport Association, Makedoniki Viomihania Galaktos Anonimos Eteria
RISE Research Institutes of Sweden
Kontaktperson
Senior researcher, co-ordinator of Research Biotech Group
Kontakta CharilaosKontaktperson
Forskare
Läs mer om Kazi Zubaida Gulshan
Kontakta Kazi Zubaida Gulshan