Kontaktperson
Hanna E Svensson
Projektledare
Kontakta Hanna EInnovationsplattformsinitiativ för proteinskiftet!
Hållbar, hälsosam kost, som är tillgänglig för alla och som smakar gott!
Verka för att vår proteinproduktion och konsumtion i Sverige är miljömässigt och ekonomiskt hållbar och inom ramen för de planetära gränserna med avseende på livsmedel.
Mission: År 2040 är 9 av 10 måltider som konsumeras i Sverige inom planetens gränser.
Vi arbetar för att:
Främja förändringar i vår kosthållning mot mer växtbaserat och alternativa proteiner och samt mer fiber.
Stärka vår innovation och produktion av hållbara proteiner
Minska påverkan från livsmedelskedjan genom ökad cirkularitet.
Frömja hållbara jordbruksmetoder som minskar växthusgasutsläpp, främjar biodiversitet, skapar balans i kväve/fosfor utsläpp.
Hur gör vi detta?
Vi skapar neutrala mötesplatser och sammanför aktörer med kapacitet att identifiera specifika behov och agera gemensamt för innovation och utveckling. Utifrån behoven initierar vi projekt som kan bidra till att vi närma oss missionen.
Hittills har vi samlat aktörer kring frågeställningarna:
Hur säkerställer vi en primärproteinproduktion i Sverige som är ekonomiskt miljömässigt hållbar till 2040?
Hur säkerställer vi att den svenska proteinkonsumtionen är hälsosam, hållbar och socioekonomisk till 2040?
Det har resulterat i att vi har identifierat följande områden som vi arbetar vidare med:
För att få till de stora förändringar i vår kost så behöver vi som är verksamma inom livsmedelsystemet som har kunskap och intresse se till att det finns hållbara produkter på marknaden. Både göra våra nuvarande proteiner så hållbara de kan bli men också ta fram alternativa produkter. Det ska vara lätt för konsumenter att välja hållbara alternativ.
Genom stötta protein innovation kan vi se till att de hållbara alternativen motsvarar marknadens förväntningar - Att de är goda så att det blir lätt att byta. Ett varierat utbud. En stor drivkraft bakom varför man väljer alternativa proteiner är från hälsoperspektiv och då behöver vi se till att nya produkter uppfyller de förväntningarna. Dessutom behöver vi arbeta för att våra matmiljöer ska förse oss med hållbara och hälsosamma alternativ.
Vi arbetar för att hålla ihop projekt inom området alternativa proteiner för att skapa ökad genomslagskraft. Det har resulterat att vi medverkar och stöttar följande projekt:
Ett nytt recept för proteinskiftet!
Pågående
Koordinator
18 månader
3 499 139 SEK
Hanna E Svensson Mari Wøien Meijer Cecilia Åkerblom